ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η αγορά των φρεγατών είναι το ελάχιστο αντίτιμο της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της χώρας

Υπερασπίστηκε πλήρως τη συμφωνία με τη Γαλλία για την απόκτηση των φρεγατών ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας παράλληλα στις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ επί των δύο σημείων που θέτει… βέτο για την ψήφισή της. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει καμία κούρσα εξοπλισμών!

«Εμείς δε θέλουμε καμία κούρσα εξοπλισμών. Όλες οι κυβερνήσεις προτιμούν να δαπανούν για κοινωνική πολιτική υγεία παιδεία όχι για αγορά οπλικών συστημάτων. Υπάρχει όμως ανάγκη», είπε και συμπλήρωσε η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: Εμείς λέμε καθαρά στην Τουρκία, η διαφορά μας μπορεί να επιλυθεί και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα να πάμε στο Διεθνές Δικαίου. Μπορούμε να συζητήσουμε αλλά παραιτηθείτε από το ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο. Να άρει η Τουρκία το casus belli είναι παράλογο να μην αποδεχτεί η Τουρκία τα ψηφίσματα ασφαλείας του ΟΗΕ».

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια από τις κορυφαίες στιγμές στην Ελληνική Ιστορία. «Η Ελλάδα έχει αγοράσει πολύ ακριβά οπλικά συστήματα. Ποτέ η Ελλάδα δεν κατάφερε να υπογραφεί ανάλγης μορφής συμφωνία με την ισχυρή αυτή χώρα. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία», σημείωσε ο κ. Δένδιας και μάλιστα κάλεσε τους βουλευτές να δουν τις αντιδράσεις των γειτόνων μετά τις υπογραφές ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και τον Ε. Μακρόν. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως υπεκφυγή την διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την παράγραφο για το Σαχέλ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η αγορά είναι το ελάχιστο αντίτιμο της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της χώρας 200 χρόνια μετά τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους. «Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα σύνολο υποτέλειας στο γείτονα», είπε κλείνοντας.