ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμευση δράσης της Ράπτη για την ψυχική υγεία από το βήμα διεθνούς συνέδριου

«Τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται ότι το ζήτημα της ψυχικής υγείας έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι νέες προκλήσεις συνδυάστηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί εν μέσω πανδημίας μια νέα πανδημία, αυτή της ψυχικής υγείας, η οποία καθιστά το ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημαντικότερο από ποτέ» τόνισε η υφυπουργός αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, ανοίγοντας τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία, με τίτλο «International Conference on the Impact of the Covid-19 Pandemic on the Mental Health Status and Service Delivery Sytems in the Pan-European Region», το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα.

«Αυτό το συνέδριο μας δίνει την ευκαιρία να λάβουμε υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19, έτσι ώστε να δούμε όχι μόνο την επίπτωση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά και για να εντοπίσουμε τα συγκεκριμένα βήματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι προκειμένου να επιβεβαιωθούμε ότι το μέλλον μετά την πανδημία θα είναι φωτεινό» ανέφερε η κ. Ράπτη.

Αν είναι ένα πράγμα, σημείωσε, που μας δίδαξε η πανδημία είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που πλήττει οριζόντια όλους τους τομείς διακυβέρνησης, καθώς η πολιτική για την ψυχική υγεία περιλαμβάνεται σε κάθε πολιτική.

«Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός είπε από νωρίς ότι η ψυχική υγεία πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής υγείας, δημιουργώντας ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για τα θέμα ψυχικής υγείας. Στην Ελλάδα θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα αφήσουμε πίσω τα άτομα με θέματα ψυχικής υγείας», τόνισε η κ. Ράπτη.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν, όπως αύξηση της χρηματοδότησης και του εργατικού δυναμικού στον τομέα ψυχικής υγείας, δημιουργία γραμμής βοήθειας, παροχή υποστήριξης στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και το προσωπικό υγείας.

Επίσης, όπως είπε, οι ασθενείς με ψυχικά θέματα εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα, νομοθετήθηκαν νέες μονάδες ψυχικής υγείας με στόχο την έγκαιρο εντοπισμό των συμπτωμάτων στα παιδιά και τους εφήβους, συστάθηκε εθνική επιτροπή και εκπονήθηκε ένα σχέδιο για την υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Είμαστε αποφασισμένοι, τόνισε, να προβούμε στα απαραίτητα βήματα τα οποία και αποτυπώνονται στη διακήρυξη που θα υπογραφεί στην Αθήνα.