ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις : Πρωτιά της ΝΔ – Οικουμενική, όχι πρόωρες ψηφίζουν οι πολίτες

Ένα ρευστό και μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης (ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ.), εισπράττοντας την πολιτική δυσαρέσκεια αρκετών κοινωνικών ομάδων καταγράφουν δυο νέες δημοσκοπήσεις καθώς και μια έρευνα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον Τύπο. 

 

Ειδικότερα, στην εφημερίδα Παραπολιτικά η Metron Analysis δίνει στη ΝΔ ποσοστό 23,7% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, με τη διαφορά να βρίσκεται στο 4,3% ενώ στη μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για τον ΣΚΑΪ, η διαφορά φθάνει στο 6,5%, με τη ΝΔ να προηγείται με 24% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 17,5%.

Στα υπόλοιπα κόμματα :

  • η Χρυσή Αυγή καταγράφει ποσοστό 5,1% και 6%,
  • το ΠΑΣΟΚ 4,2% και 4,5%,
  • το ΚΚΕ 4,7% και 5,5%,
  • το Ποτάμι 2,2% και 2%,
  • οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3% και 2,5%,
  • η Ένωση Κεντρώων 3,7% και 4,5% ενώ
  • άκυρο, λευκό και αναποφάσιστοι φθάνουν στο 30% και 24%, αντίστοιχα στις δυο δημοσκοπήσεις.

Τις νέες δημοσκοπήσεις σχολίασαν ο Γ. Σταθάκης και ο Π. Κουρουμπλής.

"Κερδίσαμε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις σε ένα χρόνο, νομίζω ότι πέντε μήνες μετά είναι πάρα πολύ πρόωρο", είπε ο υπουργός Οικονομίας το πρωί στο MEGA υιοθετώντας την περίπτωση να πρόκειται για αποτύπωση της στιγμής.

"Εγώ πάντως δεν βλέπω και ως εκ τούτου δεν το βλέπω", είπε ο υπουργός Εσωτερικών κληθείς να σχολιάσει στον ΣΚΑΪ τα ευρήματα.

Για το ποσοστό των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος ανήρτησε μήνυμα στο twitter λέγοντας ότι "τώρα που μαζεύετε επιτέλους τους εκβιαστές εκδότες, έχει και άλλους, τους εκβιαστές απατεώνες δημοσκόπους μην ξεχάσετε από όπου τα παίρνουν".

Έρευνα της ProRata : Οικουμενική, όχι πρόωρες

Η έρευνα της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών καταγράφει ένα ρευστό και μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης (ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ.), εισπράττοντας την πολιτική δυσαρέσκεια αρκετών κοινωνικών ομάδων.

Η δυσκολία διαχείρισης μιας σύνθετης κατάστασης, η οποία επιβαρύνεται από τις πιέσεις του προσφυγικού θέματος, φαίνεται να οδηγεί τους ψηφοφόρους σε σκέψεις για αλλαγή σύνθεσης της κυβέρνησης, με πρώτη προτίμηση τη συγκρότηση οικουμενικής (51%), κάτι που πριμοδοτούν αυτή την περίοδο πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Στην επιλογή αυτή συντελούν και η εκτίμηση των περισσοτέρων (42%) ότι η κυβέρνηση «δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», αλλά και η πεποίθηση ότι «δεν αντιστέκεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων».

Διαφωνούν με την άποψη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι «αριστερή» το 58% των συμμετεχόντων.

Η συντριπτική πλειονότητα (78%) δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ερωτήματα

■ Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε ότι θα συμβεί, εσείς θα θέλατε να αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης;», το 58% απαντά «ναι», το 31% «όχι» και το 11% «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το «όχι» είναι στο 64%, ενώ το «ναι» επιλέγει ο ένας στους τρεις (33%). Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το «ναι» φτάνει εύλογα το 73%.

■ Οσον αφορά τα σενάρια περί αλλαγής κυβέρνησης και το ερώτημα εάν τα δύο μεγάλα κόμματα θα φτιάξουν νέα συμμαχική κυβέρνηση, το 51% λέει «αποκλείεται» και «μάλλον όχι», το 29% «είναι σίγουρο» και «μάλλον ναι», το 14% «ίσως ναι, ίσως όχι» και το 6% «Δ.Ξ/Δ.Α». Σχετικά με το εάν θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες νέες εκλογές, το 49% λέει «μάλλον ναι» και «είναι σίγουρο» και το 36% «μάλλον όχι» και «αποκλείεται», ενώ το 4% «Δ.Ξ/Δ.Α».

■ Για το είδος της κυβέρνησης που θα επιθυμούσαν οι ψηφοφόροι, ο ένας στους δύο (51%) θέλει οικουμενική, το 23% «Δ.Ξ/Δ.Α», το 9% ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, το 8% ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., το 3% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, το 3% ΣΥΡΙΖΑ μειοψηφίας (χωρίς τους ΑΝ.ΕΛΛ.), το 2% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΤΑΜΙ και το 1% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Η οικουμενική αποτελεί κυρίαρχη επιλογή και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (37%), ενώ για εκείνους της Ν.Δ. βρίσκεται στο 48%.

■ Σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%) απαντούν ότι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Το 18% απαντά θετικά και το 4% «Δ.Ξ/Δ.Α». Την απάντηση «όχι» δίνει το 94% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 72% της Ν.Δ.

■ Στο θέμα των «μεταρρυθμίσεων» και στο ερώτημα «η κυβέρνηση δεν τις εφαρμόζει αποτελεσματικά», το 64% απαντά «συμφωνώ πλήρως» και «μάλλον συμφωνώ», το 17% «διαφωνώ πλήρως» και «μάλλον διαφωνώ», το 17% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ» και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 το «συμφωνώ πλήρως» και «μάλλον συμφωνώ» φτάνει το 46%, ενώ σε όσους απ’ αυτούς μετακινούνται σε αδιευκρίνιστη ψήφο, αποχή, άκυρο – λευκό στο 50%. Τέλος, στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. αγγίζει το 76%.

■ Σχεδόν έξι στους δέκα (58%) απαντούν «διαφωνώ πλήρως» και «μάλλον διαφωνώ» στη διατύπωση «η κυβέρνηση Τσίπρα αντιστέκεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων», το 22% «συμφωνώ πλήρως» και «μάλλον συμφωνώ», το 17% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ» και το 3% «Δ.Ξ/Δ.Α». Συμφωνεί το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ενώ σε εκείνους που μετακινούνται σε αδιευκρίνιστη ψήφο, αποχή, άκυρο-λευκό διαφωνεί ο ένας στους δύο (50%). Διαφωνεί, τέλος, και το 70% της Ν.Δ.

■ «Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια αριστερή κυβέρνηση»: το 58% διαφωνεί, το 21% συμφωνεί, το 18% «ούτε, ούτε», το 3% «Δ.Ξ/Δ.Α». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 συμφωνεί το 48% και διαφωνεί το 26%, ενώ στους «μετακινούμενους» διαφωνεί το 49% και συμφωνεί το 21%. Στη Ν.Δ. διαφωνεί το 57%.

■ «Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση του συστήματος»: συμφωνεί το 64%, διαφωνεί το 16%, «ούτε, ούτε» το 15%, «Δ.Ξ/Δ.Α» το 5%. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 το 33% συμφωνεί και το 49% διαφωνεί. Στους μετακινούμενους το ποσοστό συμφωνίας φτάνει το 60%.