ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Marc: Αγωνία για την ακριβεία – Αυστηροποίηση ποινών

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου μεταξύ 1.050 νοικοκυριών – Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το δύσκολο χειμώνα που ξεκινά

Το Α’ μέρος της μεγάλης μηνιαίας δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών είναι η ακρίβεια, όπως προκύπτει από την έρευνα. Ακολουθούν τα εθνικά θέματα, η εγκληματικότητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Τι ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες και η οικονομία

Στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, οι ψηφοφόροι απάντησαν:

Ακρίβεια και ανατιμήσεις 84,5%
Εθνικά θέματα – Ελληνοτουρκικά 44,1%
Εγκληματικότητα 37,8%
Πόλεμος στην Ουκρανία 34%
Μεταναστευτικό 14,2%
Κορονοϊός 12,4%
Φυσικές καταστροφές 11,9%
Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις 7,1%

Η κύρια αιτία των ανατιμήσεων, όπως κρίνουν οι πολίτες, είναι η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος με ποσοστό 57,1%, ενώ ακολουθεί η κυβερνητική πολιτική με 40%.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, το 39,8% θεωρεί πως είναι «σχεδόν καμία βοήθεια», το 39,1% «μικρή, αλλά αναγκαία βοήθεια» και το 20,2% «σημαντική βοήθεια».

Ερωτηθέντες για το «καλάθι του νοικοκυριού», οι συμμετέχοντες στην έρευνα το βλέπουν με κάποιες επιφυλάξεις σε ποσοστό 34,3%, ενώ το 32,5% το κρίνει θετικά, ως «αναγκαίο». Το 29,3% των ερωτηθέντων το αξιολογεί αρνητικά, «σε λάθος κατεύθυνση».

Το 59,3% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο ως προς το αν θα υπάρξει συγκράτηση των τιμών, ενώ ένα 35,5% εμφανίζεται πιο αισιόδοξο.

Ως προς τα σοβαρά εγκλήματα, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα ζητεί αυστηροποίηση των ποινών σε ποσοστό 93,5%. Όχι, απαντά το 5,6%.

Όσο για ποια από τις πρόσφατες ποινικές υποθέσεις που απασχόλησαν – απασχολούν την επικαιρότητα, τους συγκλόνισε περισσότερο, οι πολίτες απάντησαν:

Η 12χρονη στον Κολωνό 39,5%
Η υπόθεση Πάτρας με την Ρούλα Πισπιρίγκου
37,9% Η δολοφονία της Καρολάιν 7,7%
Η διπλή δολοφονία στην Καβάλα 4,2%
Άλλη 2,6% Δεν απαντώ 8,1%

Το 65,8% των ερωτηθέντων θεωρεί πως υπάρχει αύξηση των πολύ σοβαρών εγκλημάτων, ενώ το 32,6% απαντά πως είναι όπως πριν, απλά προβάλλονται περισσότερο.