Διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη με τους εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν χθες τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα, μέσα από δύσβατα μονοπάτια και χειμάρρους, και συνελήφθησαν από τις αρχές των Σκοπίων.
Διπλωματικές πηγές στα Σκόπια σημειώνουν ότι από τους περίπου 1.400 πρόσφυγες που εκτιμούν ότι πέρασαν τα σύνορα, οι 600 επέστρεψαν με φορτηγά του σκοπιανού στρατού χθες το βράδυ, ενώ οι υπόλοιποι 800 στέλνονται σταδιακά πίσω στην Ελλάδα.
Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, στην Αθήνα διαψεύδουν ότι επέστρεψαν οι 600 πρόσφυγες και υποστηρίζουν ότι δεν έχει υποβληθεί, μέχρι στιγμής, αίτημα για επιστροφή μεταναστών από τα Σκόπια. Τις πληροφορίες για επιστροφή κάποιων εκ των προσφύγων διέψευσε και η Ελληνική Αστυνομία.
Σημειώνεται ότι υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – ΠΓΔΜ από το 2007, η οποία προβλέπει ότι τα Σκόπια έχουν την ευχέρεια να κάνουν αίτηση στην Ελλάδα για να επιστρέψουν πίσω οι υπήκοοι τρίτων χωρών, που συνελήφθησαν.
"Αν γίνει αίτημα επανεισδοχής θα το εξετάσουμε", δήλωσε το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, ενώ και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι "η εντολή η οποία έχει δοθεί είναι να ακολουθηθούν οι συνήθεις διεθνείς πρακτικές. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο".
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των ανθρώπων που κατάφεραν να εισέλθουν στο έδαφος των Σκοπίων, με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν ότι βρίσκονται από χθες σε αστυνομικό τμήμα και ανακρίνονται.
Αρκετοί, πάντως, ήταν αυτοί που έφτασαν μέχρι τον παραπόταμο του Αξιού, αλλά δεν κατάφεραν τελικά να περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων. Κάποιοι, μάλιστα, γύρισαν πίσω στην Ειδομένη και κατήγγειλαν ότι χτυπήθηκαν από τις σκοπιανές αρχές.
«Πυρά» από τα Σκόπια
Πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι, με αφορμή τη χθεσινή «έξοδο» της Ειδομένης. Με ανάρτηση του στο twitter ο Σκοπιανός υπουργός καταλογίζει στη χώρα μας ότι ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να φεύγουν από παράνομα περάσματα.
Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Νίκολα Πόποσκι το χθεσινό περιστατικό ήταν «μαζική και οργανωμένη προώθηση προσφύγων, με σκοπό οι ομάδες μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα μέσα παράνομων διελεύσεων». «Η συνέπεια αυτού είναι σαφής: ενθάρρυνση για χρήση παράνομων συνοριακών διαβάσεων με προορισμό τη Γερμανία και αλλού» , πρόσθεσε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι «περισσότεροι μετανάστες σε παραγκουπόλεις στη συνοριακή γραμμή ενθαρρύνουν μόνο το λαθρεμπόριο και επιδεινώνουν την ανθρώπινη μεταχείριση».
Για εγληματική συμπεριφορά έκανε λόγο ο πρωθυπουργός
Εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει, χαρακτήρισε ο Αλέξη Τσίπρας την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με την οποία ενθαρρύνονται είτε να παραμένουν στην Ειδομένη, υπό συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αντί να σπεύσουν στις δομές υποδοχής που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είτε ενθαρρύνονται να περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους για να περάσουν τη μεθόριο και να βρεθούν στην απέναντι πλευρά.
Ένα φυλλάδιο έδειξε τον δρόμο
Ένα φυλλάδιο άγνωστης προέλευσης κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής και έγινε η αιτία το μεσημέρι της Δευτέρας πρόσφυγες και μετανάστες να ξεκινήσουν μαζικά την πορεία από τον καταυλισμό της Ειδομένης προς τα Σκόπια, περνώντας με κίνδυνο της ζωής τους από έναν χείμαρρο.
Το φυλλάδιο, που ήταν γραμμένο στα αραβικά, «ενημέρωνε» τους πρόσφυγες και μετανάστες για μια εναλλακτική διαδρομή, μόλις 5 χλμ, που θα τους έδινε τη δυνατότητα να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ είχε έναν χάρτη με το σημείο του περάσματος και κατέληγε σε ραντεβού στις 14:00, στην είσοδο του καταυλισμού, για να «περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί».
Επιπλέον, το κείμενο έφερε στο κάτω μέρος την υπογραφή Kommando Norbert Blüm, Γερμανού πρώην υπουργού, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στην Ειδομένη για να βοηθήσει, αλλά και να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι ήταν ο ενορχηστρωτής της κίνησης.