slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκλεισε ραντεβού με Τσίπρα και Γεννηματά ο Μητσοτάκης

Άρχισαν ήδη τα τηλεφωνήματα του Μεγάρου Μαξίμου προς τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων.

Τα τηλεφωνήματα γίνονται από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ προς το παρόν η συνάντηση που έχει οριστικοποιηθεί είναι αυτή με τον Αλέξη Τσίπρα στις  11 το πρωί τη Παρασκευής και  τη Φώφη Γεννηματά, την ίδια ημέρα στις 12

Στο μενού των συναντήσεων θα είναι ο εκλογικός νόμος, η ψήφος των αποδήμων αλλά πιθανότατα θα συζητηθεί και η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Όλα τα ραντεβού άνευ απροόπτου θα γίνουν την Παρασκευή, με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Κάιρο.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί κοινός τόπος με τους άλλους αρχηγούς, θεωρητικά όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς, που άλλωστε το προβλέπει και το Σύνταγμα, αλλά οι πιθανότητες να περάσει το νομοσχέδιο είναι από ελάχιστες, έως ανύπαρκτες.

Για να καταστεί νόμος του κράτους το σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους, γεγονός που καθιστά την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ απολύτως κρίσιμη.

Αν, όπως εικάζεται, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επιμείνουν στις ενστάσεις τους, το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στις καλένδες, αφού τα δυο κόμματα μαζί έχουν 101 ψήφους και μπορούν να μπλοκάρουν την υιοθέτηση του νομοσχεδίου.

Βασική διαφορά ανάμεσα στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο κ. Θεοδωρικάκος, που όπως σημειώνει το iefimerida.gr, έχει παρουσιάσει μόνο στον πρωθυπουργό, συνεπώς είναι γνωστοί μόνον οι βασικοί του άξονες  και το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αν θα προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα ή όχι.

Η πρόταση της κυβέρνησης θέλει προφανώς η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, αφού διαφορετικά θα μιλάμε για ψήφους δυο ταχυτήτων  και εξετάζει και το ενδεχόμενο να προβλέπεται και η επιστολική ψήφος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, θεωρεί ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα πρέπει να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα- αν και πολλοί συνταγματολόγοι θεωρούν την φόρμουλα αντισυνταγματική και ο κ. Μητσοτάκης την έχει χαρακτηρίσει προσβλητική για τους Έλληνες του εξωτερικού- και απορρίπτει κατηγορηματικά την επιστολική ψήφο

Θεωρητικά η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιο κοντά με τις διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης, με διαφορές σε επιμέρους σημεία, και ενδεχομένως και πιο προωθημένη σε σχέση με την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, αφού προβλέπει και την δυνατότητα να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων και στις εκλογικές περιφέρειες.

Η ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου τάσσονται υπέρ της ψήφου των αποδήμων, χωρίς όμως να είναι γνωστές οι ακριβείς προβλέψεις της δίκης τους πρότασης.