ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογική… αρένα ο ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι στηρίζουν Κασσελάκη και ποιοι Γεροβασίλη

Στην εκλογική… αρένα και όχι στους χώρους του Τάε Κβον Ντο βρίσκονται τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιδίδονται σε ζυμώσεις εν όψει των διεργασιών που θα οδηγήσουν στις τελικές συμμαχίες και στοιχίσεις. Χαράσσουν τη στρατηγική τους για το Σάββατο και την ανακοίνωση υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η κήρυξη από το βήμα του συνεδρίου της νέας εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, έφερε έντονο παρασκήνιο, ζυμώσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών, που κάνουν τις δικές τους αναγνώσεις επί των εξελίξεων.

Η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη αναμένεται να ανακοινωθεί στο συνέδριο, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών της, αφού οι αμφισβητίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να είναι η αντιπρόεδρος της Βουλής η ενιαία απάντησή τους, προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη της αρχηγίας, που έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας του οποίου το όνομα ακουγόταν αρκετά δεν θα είναι υποψήφιος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Μετά την παρέμβαση Τσίπρα και την ομιλία Κασσελάκη -ο οποίος σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός, πολλά από τα κορυφαία στελέχη της πρώην προεδρικής φρουράς του κόμματος έδωσαν ραντεβού μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό άκρα μυστικότητα, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους μέσω κοινής υποψηφιότητας απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και έως περίπου τις 3 τα ξημερώματα μαζεύτηκαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και οι Γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Σημειωτέον ότι, ενώ τουλάχιστον οι μισοί εκ των 8 στελεχών έχουν ταχθεί εναντίον του κ. Κασσελάκη και είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την κυρία Γεροβασίλη ή άλλη υποψηφιότητα, ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων, όπως ο Νίκος Πάππας, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν.

Τα στελέχη επιδόθηκαν σε ολονύκτιες διαβουλεύσεις, με στόχο να υπάρξει ενιαία έκφραση, με τους περισσότερους, σύμφωνα με πληροφορίες να καταταλήγουν στην Όλγα Γεροβασίλη, την οποία φέρονται να την κάλεσαν να προσέλθει στην σύσκεψη, προκειμένου να εξετάσει την προοπτική.

Έκτοτε πυροδοτήθηκε μπαράζ συναντήσεων νωρίς σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γεροβασίλη είδε στο γραφείο της μεταξύ των άλλων τον Γιάννη Ραγκούση, τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, πολλούς βουλευτές, αλλά και τον Διονύση Τεμπονέρα.

Λίγο αργότερα ο νεαρός εργατολόγος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πρόθυμος από το βήμα της βήμα του συνεδρίου «να κάνει στη άκρη για το κοινό καλό».

Απομένει να φανεί πόσο ευρύ θα είναι το μέτωπο των στελεχών και κορυφαίων παραγόντων, που θα σταθεί δίπλα στην κυρία Γεροβασίλη και βεβαίως πόσο ανοιχτά και με τι ένταση θα παράσχει τη στήριξή του ο Αλέξης Τσίπρας στην κυρία Γεροβασίλη. Ότι θα είναι στο πλευρό της πάντως είναι δεδομένο.

Από την άλλη πλευρά, τις επόμενες κινήσεις ετοιμάζει και το στρατόπεδο Κασσελάκη στο πλευρό του οποίου εξακολουθούν και παραμένουν στελέχη που τον στήριξαν στην ολιγόμηνη θητεία του. Πρόκειται για σταθερούς υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ρένα Δούρου, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς, η Δώρα Αυγέρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Ραλλία Χριστίδου και άλλοι, ενώ γρίφος αποτελεί η στάση του Γιώργου Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ενημερώθηκε τελευταία στιγμή. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, ο Διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, ήταν αυτός που ενημέρωσε τον διευθυντή του γραφείου του Στ. Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη. Μάλιστα η επικοινωνία έλαβε χώρα στην κυριολεξία τελευταία στιγμή, καθώς ο πρώτος ενημέρωσε τον δεύτερο μόλις ένα λεπτό πριν γίνει η ανάρτηση με την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα.

Εκ των στελεχών που εθεάθησαν στην αρένα το απόγευμα της Παρασκευής ήταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος φαίνεται να τηρεί αποστάσεις από όλους. Όσο για το αν θα μιλήσει, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον θα το αποφύγει. Ερωτηθείς μάλιστα από το topontiki.gr αν θα μιλήσει είπε χαρακτηριστικά «μίλησα ήδη στο τραπέζι για την Υγεία». Κοινώς, στρίβειν δια των θεματικών συζητήσεων….

O Νίκος Πάππας, ο οποίος αν και συμμετείχε στη σύσκεψη των 8 που έδειξαν Γεροβασίλη, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Βρέθηκε στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο και καθοριστικός σύμμαχος στη δεύτερη Κυριακή.

Έκτοτε και όλο αυτό το διάστημα μέχρι τώρα, οι σχέσεις τους έχουν διακυμάνσεις, άλλοτε είναι κοντά, άλλοτε σε απόσταση, αλλά σε καμία περίπτωση η πλευρά Παππά δεν αμφισβήτησε ή επέκρινε ανοιχτά τον κ. Κασσελάκη.

Στη νέα μάχη ηγεσίας που βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, ο κ. Παππάς δεν θα είναι υποψήφιος, αυτό έχει ξεκαθαριστεί από τον ίδιο με διάφορες ευκαιρίες και αφορμές.

Αλλά με δεδομένο ο ίδιος αναγνωρίζεται ως ισχυρός παράγοντας στο κόμμα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και πιθανόν να διαδραματίσει έναν από τους πλέον καθοριστικούς ρόλους για το πώς θα τελειώνει αυτή η σύγκρουση.

Ο κ. Παππάς έχει δύο ατού: πρώτον, διαθέτει την εμπειρία και το πολιτικό βάθος για να κάνει υψηλής πολιτικής κινήσεις και δεύτερο, έχει συγκρατήσει τις δυνάμεις που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο και οι οποίες, μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και της ομάδας Αχτσιόγλου, ασκούν μεγάλη επιρροή στο εσωκομματικό πεδίο.

Το ερώτημα είναι τώρα εάν θα συμμαχήσει με τον Στέφανο Κασσελάκη ή θα βρεθεί απέναντί του.

Η σημειολογία του χθεσινού σκηνικού στο συνέδριο, κατά την είσοδο του κ. Κασσελάκη συνηγορεί στο πρώτο: Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε τον κ. Παππά, σε αντίθεση με την αδιαφορία που επέδειξε για άλλα κορυφαία στελέχη, σήκωσαν μαζί τα χέρια τους και έδειξαν ότι βρίσκονται σε επαφή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης από την πλευρά του, αφού επισκέφθηκε περίπτερα, χαιρέτησε θερμά τους συνέδρους και συνομίλησε μαζί τους, μπήκε στο στούντιο του Κόκκινο 105,5.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κόμμα των μελών, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί στα μέλη του κόμματος η δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρέοδρος του κόμματος τόνισε ότι θα «ταιριάξουν το κόμμα με την κοινωνία», υπογραμμίζοντας ότι «η μεγάλη προοδευτική συμμαχία θα δώσει εναλλακτική».

Υπογράμμισε ότι θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα ως πρόεδρος ενός κόμματος, ανεξάρτητο από συμφέροντα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με νομιμοποίηση των μελών, από ένα «κόμμα που μπορεί να ενώσει όλο τον προοδευτικό κόσμο, σε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία που θα δώσει την εναλλακτική πρόταση».

«Είμαι ο τελευταίος που είμαι κολλημένος σε καρέκλα» σημείωσε με νόημα ο Κασσελάκης, ενώ κλείνοντας, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στον κόσμο να έρθει στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πραγματοποιείται στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ελάτε να χτίσουμε την προοδευτική αντεπίθεση που έχει ανάγκη η Ελλάδα, η Ευρώπη».

Όσον αφορά τις πιθανές ημερομηνίες που θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, το τοπίο παραμένει θολό.

Κυρίαρχο σενάριο είναι να εγκριθούν οι όποιες υποψηφιότητες απέναντι στον κ. Κασσελάκη από το σώμα αυτού του συνεδρίου και να οριστεί η ημέρα της εκλογής, με την πλευρά Κασσελάκη να μιλά για την 10η Μαρτίου.

Στη συνέχεια ακολουθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και αυτό της 25ης Μαρτίου που θα είναι δύσκολο να αποφασιστεί από τα στελέχη του κόμματος να γίνουν τότε οι εκλογές.

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως στελέχη της άλλης πλευράς θεωρούν τις 2 εβδομάδες πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τόσο για πολιτικούς, όσο και για τεχνικούς λόγους.

Κατα τα φαινόμενα, ο κ. Κασσελάκης θα ζητήσει η όλη διαδικασία να είναι κατά το δυνατόν σύντομη και να ολοκληρωθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι το κόμμα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αφού οι ευρωεκλογές είναι σε 3 μήνες.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόκειται να παρουσιαστεί στο στρατό στις 11 Μαρτίου, άρα αν δεν γίνουν οι εκλογές στις 10 Μαρτίου, τότε μεταφέρονται για τον Απρίλιο.

Επιπλέον ερωτηματικό αποτελεί και το ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα. Αν δηλαδή θα ψηφίζουν νέα μέλη ή αν θα ψηφίσουν όσοι ψήφισαν και στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, τα οποία παραμένουν στο κόμμα.

πηγή: topontiki.gr