ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτάκτως στην Αίγυπτο ο Νίκος Δένδιας

Επίσκεψη «αστραπή» στο Κάιρο θα πραγματοποιήσει τη Δεύτερα ο Δένδιας για συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Επισήμως στην ατζέντα της επίσκεψης θα είναι οι διμερείς «εξαιρετικές» σχέσεις, το φόρουμ «Φιλία», πολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά θέματα. Ωστόσο η άφιξη Δένδια στο Κάιρο γίνεται στη σκιά της «προβληματικής» για την Ελλάδα οριοθέτησης «θαλάσσιου οικοπέδου» από την πλευρά της Αίγυπτου, το οποίο ακολουθεί τη γραμμή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», που έρχεται σε σύγκρουση με τις ελληνικές θέσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΥΕΙΕΞ απέφυγε να απαντήσει εάν το θέμα του «οικοπέδου» αποτελεί την αιτία του ταξιδιού, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θέλει να λύσει το ζήτημα, το οποίο εικάζεται ότι περιλαμβάνεται στα «ενεργειακά θέματα» της ατζέντας.

Προχθές, άλλωστε, υπήρξε και επικοινωνία Μητσοτάκη -Σίσι και όσο και αν οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας δεν φαίνεται να επιτρέπουν μια οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο άμεσο μέλλον, καλό είναι οι αμφιβολίες να διαλύονται πριν γίνουν «απειλές», ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμών – που μπορεί να δώσουν επιχειρήματα στην Άγκυρα.