ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκβιασμός η απάντηση των δανειστών στην έκκληση Τσίπρα

Χαλάρωση του προγράμματος, επισημαίνοντας τις παράλογες απαιτήσεις των θεσμών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, θέτοντας τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης υπό το βάρος των υπαρχουσών συνθηκών και των νέων μέτρων. 

 

Ο Πρωθυπουργός ήρθε αντιμέτωπος με έναν κομιστή του σκληρού και πάγιου μηνύματος για «άμεση και πιστή εφαρμογή του του προγράμμματος», χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν η κάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, η υπερφορολόγηση των πολιτών, η εξαθλίωση των συνταξιούχων και η συνολική επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού. Συγκεκριμένα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, έφερε στην Αθήνα απλώς και μόνο τη θέση των δανειστών για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, επιμένοντας ότι θα πρέπει να προστατευθούν μόνο όσοι βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προστασία πρώτης κατοικίας θα ισχύσει μόνο για όσους έχουν εισόδημα πείνας, κοντά στις 6.000 ευρώ το χρόνο. 

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν οτι η Ελλάδα σηκώνει  ένα μεγάλο βάρος με το προσφυγικό πρόβλημα και η Ευρώπη και οι θεσμοί  θα πρέπει να το κατανοήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τού τόνισε ότι, στα ζητήματα που υπάρχουν διαφωνίες, απαιτούνται εκατέρωθεν υποχωρήσεις για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Ο εκβιασμός των πιστωτών, ωστόσο, είναι πλέον εκτός ελέγχου, πράγμα που διαφαίνεται στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, μέσω της αυξανόμενης πίεσης στην Ελλάδα να δεχθεί μαζικές ροές προσφύγων, υπό την απειλή σκληρών μέτρων, όπως οι πλειστηριασμοί. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ντομπρόβσκις έβαλε πιο βαθιά το μαχαίρι, ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει, αν δεν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Έτσι, σήμερα -εκτός απροόπτου- κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ προηγουμένως θα συνεδριάσει για το θέμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον Β. Ντομπρόβσκις.