ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπλοκή! Νέο τελεσίγραφο προς τον Τσίπρα από Μέρκελ και Ολάντ

Νέο τελεσίγραφο φέρονται να έστειλαν προς την Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής που είχαν με τον Α. Τσίπρα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

 

«Η Γαλλία και η Γερμανία είπαν στην Ελλάδα ότι πρέπει να υπάρξει μια οριστικοποιημένη συμφωνία με τους τρεις θεσμούς πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας», αναφέρουν οι FΤ.

Οι δυο ηγέτες φέρονται να υπενθύμισαν στον Α. Τσίπρα ότιαπαιτείται ένα «Staff Level Agreement» με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ πριν τη Σύνοδο. Όπως του είπαν, σύμφωνα πάντα με τους FT, η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι για διαπραγματεύσεις -που σε κάθε περίπτωση θα ήταν αδύνατες σε ένα forum με 19 εκπροσώπους- ενώ τον προέτρεψαν να φτάσει σε μια συμφωνία με τους Θεσμούς.

Την ίδια στιγμή σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την αποστολή των νέων ελληνικών, καθώς κοινοτικές πηγές φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη τις σχετικό κείμενο της ελληνικής πλευράς.

Όπως μετέδιδαν δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης μέχρι την Κυριακή το απόγευμα οι θεσμοί δεν είχαν λάβει επισήμως τη νέα πρόταση της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ZDF Stefan Zeibert, οι Βρυξέλλες αναμένουν την πρόταση την Κυριακή το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, λίγο μετά τις 17.00 ολοκληρώθηκε το κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες  όπου βρίσκονται ήδη για διαβουλεύσεις με τους εταίρους οι υπουργοί Ν. Παππάς και Ευ. Τσακαλώτος.

H κυβέρνηση απορρίπτει την παράταση και πάει στις Βρυξέλλες για «όλα ή τίποτε»

«Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους  Άνγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ,  καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος. 

O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες». 

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο οποιαδήποτε παράτασης και πάει στις Βρυξέλλες για το «όλα ή τίποτε». Πρόκειται για μια εξέλιξη που ασφαλώς δραματοποιεί ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας καθώς αν δεν υπάρξει «λευκός καπνός» τη Δευτέρα η μόνη ευκαιρία (αν και χωρίς πολλές ελπίδες) είναι να βρεθεί κάποια λύση την Πέμπτη στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής.