slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημερώνει στη Θεσσαλονίκη Σολτς, Λάιεν και Μισέλ για τουρκικές απειλές ο Μητσοτάκης – Άρθρο μήνυμα στο Politico

Για το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας θα ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ομολόγους του στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, FM 100.

«Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας και να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομoλόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά σε καμιά περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία.Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο, τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα παρακαθίσει σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου όπου θα βρίσκονται και οι πρωθυπουργοί των Βαλκανίων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μέσω του Politico σημειώνοντας ότι κάποιοι «νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με τον εκφοβισμό και τη στρατιωτική δύναμη».

Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και τις συζητήσεις για την ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε, επισημαίνει ότι «υπάρχουν εχθρικοί παράγοντες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές της Ε. Έχουν μια ανταγωνιστική κοσμοθεωρία και φιλοδοξίες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αγανάκτησης, του ρεβιζιονισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας. Νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με τον εκφοβισμό και τη στρατιωτική δύναμη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό για να δράσουν τέτοιοι φορείς — ένα κενό στο οποίο πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν».