ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στο Έβρο! Χαμός από πρόσφυγες στην Αδριανούπολη

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίσουν να καταφθάνουν στην μεθόριο στον Έβρο από χθες το απόγευμα προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής, ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα στον Έβρο, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού. Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

“Χαμός” από την άλλη πλευρά των συνόρων
Συγκεντρωμένοι και χωρίς έλεγχο από τις τουρκικές αρχές βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την άλλη πλευρά των συνόρων και περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης στην περιοχή δεν υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος στην πόλη, σε αντίθεση με τον προηγούμενο καιρό, ενώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εκεί έχουν την εντύπωση που θα περάσουν κανονικά στην Ελλάδα και πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός καθώς έχουν ανοίξει τα σύνορα.