ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Αναστασιάδη σε Γκουτέρες για τις «νέες μονομερείς και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας»

Επιστολή με την οποία καταγγέλλει τις νέες μονομερείς και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην Καρπασία, απέστειλε στον γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τον γενικό γραμματέα την ενεργότερη εμπλοκή του με τον άμεσο διορισμό ειδικού απεσταλμένου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, ο κος Αναστασιάδης επανέλαβε προς τον γενικό γραμματέα την αποφασιστικότητα και πολιτική του βούληση να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την τουρκοκυπριακή ηγεσία προς επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Σημειώνεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνέδεσε τις πρακτικές της Λευκορωσίας με την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία, αναφερόμενος στις αυξημένες ροές προς την Κύπρο μέσω και των Κατεχομένων και της Πράσινης Γραμμής.

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα κατά τις διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ήταν το νέο «μέτωπο» στη βορειοανατολική Ευρώπη που άνοιξε το καθεστώς της Λευκορωσίας μέσω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος, στη σημερινή παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με «υβριδικές απειλές από την Τουρκία στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ενημερώνοντας πως μόνο το 2021 καταγράφηκαν περισσότερες από 6800 αιτήσεις ασύλου και από αυτές, οι 6250 προήλθαν μέσω των Κατεχομένων, με την Κύπρο να έχει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλή ποσοστό αιτητών ασύλου στην ΕΕ».

Παράλληλα σημείωσε, ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «επισήμανε πως οι αυξημένες ροές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και τη συστηματική και σκόπιμη προώθησή τους μέσω της Πράσινης Γραμμής, στις ελεύθερες περιοχές, σε παραβίαση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, στηλιτεύοντας την ίδια στιγμή το γεγονός πως η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική εποικισμού των Κατεχομένων και της αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η Κύπρος εγείρει και το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η θετική ατζέντα για την Τουρκία και το μεταναστευτικό, με δεδομένη τη συγκεκριμένη συμπεριφορά της χώρας.