ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, από τον Βαρουφάκη

Βαρύτατες εκφράσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο μέτωπο της Λιβύης αλλά και του στρατάρχη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, χρησιμοποίησε από το βήμα της Βουλής, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 δήλωσε στην Ολομέλεια πως η εμπλοκή της χώρας μας στη Λιβύη εξελίσσεται σε φιάσκο μεγαλύτερο ακόμα και από την εμπλοκή στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας. «Η κυβέρνηση υποδέχτηκε τον στρατηγό Χαφτάρ εδώ στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν σύγχρονο Κάραζιτς. Όπως στη δεκαετία του 90 υπερπατριώτες αγκάλιασαν τον Κάραζιτς αποξενώνοντας τους ουμανιστές του κόσμου πλήττοντας επί πλέον όσον αφορά την εικόνα και ισχύ της Ελλάδας, έτσι και σήμερα χαριεντιζόμενοι με τον Λίβυο πολέμαρχο πλήττετε και την εικόνα της χώρας και την γεω-στρατηγική μας θέση», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Παράλληλα, επέκρινε τη συμμαχία της χώρας με το Ισραήλ και τις εταιρίες εξορύξεων στην ανατολική μεσόγειο, λέγοντας ότι «η ανίερη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Exxon-Total ενίσχυσε τον Ερντογάν δίνοντας του στο εσωτερικό της χώρας και στην Μέση Ανατολή το άλλοθι να μεταφέρει το πεδίο σύγκρουσης στη Λιβύη με την συμφωνία με την αδύναμη κυβέρνηση της Τρίπολης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως έπεσε στην παγίδα του βάζοντας όλα τα αυγά της στο καλάθι της συμμαχίας με τον πολέμαρχο Χαφτάρ».

Οι αναφορές του κ. Βαρουφάκη προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου που είπε ότι «είναι προσβλητικό να μιλά αρχηγός κόμματος για φιάσκο αναφορικά με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της άκυρης συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη. Ανεξαρτήτως τη θέση του κάθε κόμματος δεν μπορείς να λες ότι τα κυριαρχικά σου δικαιώματα τα αρνείσαι και ότι δεν πρέπει να αμυνθείς».

«Με παρεξηγήσατε!», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης και εξήγησε ότι «δεν έχουμε αμφιβολία να εξασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και να ανακηρύξουμε ΑΟΖ Νότια στη Κρήτη. Όχι όμως για να τρυπήσουμε για την Τotal».