ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κριθούν ένοχοι με την κατηγορία της κατασκοπείας δύο Έλληνες μουσουλμάνοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στη Ρόδο.

Στον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου επιβλήθηκε ποινή 5 ετών κάθειρξης, ενώ ποινή 4 χρόνων φυλάκισης επιβλήθηκε στον 54χρονο μάγειρα πολεμικού πλοίου, ο οποίος κατηγορήθηκε πως έστελνε φωτογραφίες από τις κινήσεις ελληνικών πλοίων στον γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώ «κουνά το δάχτυλο» στα ελληνικά ΜΜΕ ότι δημοσίευσαν «αβάσιμες ειδήσεις» με σκοπό «άσκηση πίεσης στο κοινό και τη Δικαιοσύνη».
Παράλληλα, η Άγκυρα επιχειρεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας πως κατά την ακροαματική διαδικασία «καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του Δικαίου».

«Το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση καλύφθηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί, αποκάλυψε για άλλη μια φορά την παρατυπία της διαδικασίας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της Τουρκίας -μετά από ερώτηση του MEGA- διπλωματικές πηγές σχολίαζαν με νόημα: «Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι ανεξάρτητη! Για όσους θέλουν να το ακούσουν. Και δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».