3 top δεξιά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομάδα αποφάσεων! Πώς θα γίνει το σταδιακό «ξεκλείδωμα»

Καθώς πέρασε η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την πιθανή έξαρση του ιού ξεκίνησε αυτή που θα είναι αντίστοιχα η πιο κρίσιμη για την άρση των περιορισμών και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν ληφθεί από τον πρωθυπουργό αποφάσεις για την άρση του lockdown, ύστερα από πυρετό διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων και της ομάδας κρούσης που έχει συσταθεί στο Μαξίμου με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο – πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών υγείας. Μάλιστα, ενώ το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για τις 11 Μαΐου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως με τα έως σήμερα δεδομένα η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία που τυπικά λήγουν στις 27 Απριλίου, θα παραταθούν για μία ακόμη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει την άρση ενός μέτρου κάθε φορά, ώστε να ελέγχεται κατά πόσον επηρεάζει ή όχι την εξάπλωση του ιού. Αν λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι πιθανό να επανέρχεται ο συγκεκριμένος περιορισμός.

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία δεν θα χαλαρώσουν άμεσα. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, βάσει και των ευρωπαϊκών οδηγιών, να διατηρήσει τους περιορισμούς στη μετακίνηση ηλικιωμένων κι ευπαθών ομάδων, ενώ θ’ απαγορεύεται ειδικά το πρώτο διάστημα η συνάθροιση σε πάρκα, πλατείες, παραλίες κτλ.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία θα λειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, οι βιοτεχνίες κι εν συνεχεία τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ κτλ. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, θα ισχύουν αυστηροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ στα καταστήματα εστίασης θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο κι αυτά τοποθετημένα σε αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους. Επίσης, θα προβλέπονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας (λειτουργία σε κυλιόμενες βάρδιες με μικρότερο αριθμό προσωπικού, μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των γραφείων), ενώ θα δεν θα εγκαταλειφθεί η τηλεργασία ως μέσο πρόληψης και προστασίας. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα σε χώρους εργασίας και συγχρωτισμού (π.χ. κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής) ή ακόμη και στα μέσα μεταφοράς.

Αντίστοιχοι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και μέτρα υγιεινής θα συνεχίσουν να ισχύουν στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, τα κέντρα διασκέδασης και τους άλλους χώρους (γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, παιδότοποι, χώροι άθλησης κτλ.) που θ’ ανοίξουν στην επόμενη φάση, ήτοι πιθανότατα στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Επίσης, το ρεαλιστικό σενάριο σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ κτλ. αφορά αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, δηλαδή δίχως θεατές.

Έως τα τέλη Μαΐου το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως θα έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία και πάντοτε με αυστηρά μέτρα υγιεινής όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικά για τα δικαστήρια, στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων θα λειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία και οι υπηρεσίες στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική δραστηριότητα (συστάσεις εταιρειών, τροποποιήσεις καταστατικών, αγοραπωλησίες ακινήτων κτλ.). Η επιστροφή στις δικαστικές αίθουσες εξαρτάται άμεσα και από την απόφαση για παράταση του δικαστικού έτους κατά ένα μήνα, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο συναντά αντιδράσεις από τους δικαστές.

Διαφορετικά σενάρια εξετάζονται, εξάλλου, ως προς την επαναλειτουργία των σχολείων. Το βέβαιο είναι πως η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων προγραμματίζεται για το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου με λιγότερους εξεταζόμενους σε κάθε τάξη, αποστάσεις ασφαλείας κτλ. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ότι ακόμη κι από τα μέσα Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας τους. Από εκεί και πέρα, παραμένει υπό εξέταση εάν θα επιστρέψουν σταδιακά στις σχολικές αίθουσες και οι μαθητές των άλλων βαθμίδων ή η χρονιά θα ολοκληρωθεί πρόωρα, δίχως καν τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.