ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξω φρενών οι βουλευτές της Μέρκελ με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Το μάρμαρο πλήρωσε και ο Σόιμπλε!

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μεταφέρουν πηγές από το Βερολίνο που κάνουν λόγο για απίστευτη οργή των βουλευτών της Μέρκελ με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι χριστιανοδημοκράτες φέρονται εκνευρισμένοι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για διαγραφή χρέους, ενώ, κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής ψηφοφορίας, επιτέθηκαν φραστικά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Κάνει ότι μπορεί για να μας φέρει σε δύσκολη θέση. Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουμε υπέρ» δήλωναν βουλευτές στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

«Ο θυμός και η επιφυλακτικότητα στους κόλπους της Ένωσης (CDU/CSU) σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε, νωρίτερα, στην Rheinische Post ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, τόνισε, ωστόσο, ότι «μια κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να ασκεί πολιτική με βάση την υπευθυνότητα και όχι τον θυμό» και επισήμανε ότι αναμένει υπερψήφιση της εισήγησης του υπουργείου του από την Bindestag.

«Βρισκόμαστε εκεί που ήμαστε και στα μέσα Δεκεμβρίου. Απλώς η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται σήμερα περισσότερο απίθανη από ό,τι στο τέλος του προηγούμενου έτους», πρόσθεσε ο κ. Κάμπετερ.

«Είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε το πρόγραμμα, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα γίνουν πράξη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν και τόνισε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση καταπιαστεί με την διαφθορά και τον νεποτισμό, θα έχει την πλήρη στήριξή μας». Θα πρέπει, ωστόσο, πρόσθεσε, να το κάνει πράξη και επισήμανε ότι αυτό θα το παρακολουθεί με προσοχή η Γερμανία. Ο κ. Όπερμαν άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Εξαρτάται, όπως είπε, από το εάν η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Αν η Ελλάδα πρόκειται να μείνει στο ευρώ, θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας

Πεπεισμένος ότι θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας είναι ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Spiegel, αναφέρει ότι το αποφασιστικό ζήτημα θα τεθεί πριν από το καλοκαίρι.

«Αν η Ελλάδα πρόκειται να μείνει στο ευρώ, θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας, ύψους διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων. Μια χρηματοδότηση από τις αγορές είναι, εξαιτίας του χαμένου χρόνου τους τελευταίους έξι μήνες, ουτοπική», δηλώνει και τονίζει ότι οι όροι για νέα βοήθεια θα παραμείνουν ίδιοι, σταθερά δημοσιονομικά, φορολογική δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανάπτυξη.

«Η εμπιστοσύνη μου στην ελληνική κυβέρνηση είναι ελάχιστη, η εμπιστοσύνη μου στον Σόιμπλε μέγιστη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (CSU) και ζήτησε βελτίωση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων.