ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φαβορί και αουτσάιντερ για την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους

Ο Κώστας Δήμτσας θα κληθεί να παραιτηθεί από την θέση του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους και να παραδώσει την σκυτάλη στον διάδοχό του.

Τα επικρατέστερα ονόματα τα οποία, σύμφωνα με το newpost.gr έχουν φτάσει μέχρι τώρα στο κατώφλι του Μαξίμου και περιμένουν να τους δοθεί το χρίσμα και επισήμως για τη θέση αυτή είναι τα εξής:

Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Πασχαλίδης ο οποίος έχει την εύνοια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και είναι γνώστης εξαιρετικός των θεμάτων που απασχολούν το Άγιο Όρος.. Για την τοποθέτησή του στη θέση αυτή έχει δείξει ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, προσωπικός φίλος του κ. Πασχαλίδη από τα έτη της νεότητας.

O Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος, πρώην Σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο κ. Τρίτος τυγχάνει γνώστης του αντικειμένου όσο λίγοι και θεωρείται από πολλούς το πλέον ενδεδειγμένο πρόσωπο με γνώσεις διπλωματικές και όχι μόνον για να φέρει εις πέρας την αποστολή που θα αναλάβει. Για τον κ. Τρίτο ενδιαφέρεται ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας και άλλοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες. Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει άριστη άποψη γιαυτόν και αν αποτελέσει επιλογή της κυβέρνησης για λόγους ισορροπιών ο Πατριάρχης δεν θα δυσφορήσει καθόλου.

Ο πρέσβυς κ. Λάζαρης, εκλεκτός του Πατριάρχη αλλά και γνώριμο πρόσωπο στο κυβερνών κόμμα , επιθυμεί να κατάλαβει τη θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους με το ενδύναμο επιχείρημα ότι οι διπλωματικές γνώσεις που διαθέτει αποτελούν το ισχυρό εισιτήριο για τη θέση αυτή.

Ο ιατρός κ. Λινός επιθυμεί διακαώς από πολλά χρόνια να γίνει Διοικητής του Αγίου Όρους . Έχει την ευχή του Πατριάρχη και μάλιστα κάποια δυναμική Μονή πασχίζει να τον «τοποθετήσει» στη θέση αυτή πάση θυσία.

O κ Αγγελόπουλος, τέως αντεισαγγελέας του ΑΠ, ο οποίος μάλιστα έχει προβεί σε πλήρη επικοινωνιακή προβολή και εξωστρέφεια της υποψηφιότητάς του σε όλα τα ΜΜΕ, μόνος εξ όλων των φερομένων ως υποψηφίων. Πλην όμως η θέση αυτή πληρώνεται με πολιτική αποπφαση και όχι με επικοινωνιακή προβολή.

Οι κ.κ. Καλαντζής, πρώην Βουλευτής Καβάλας και Τάκης Μπαλτάκος, πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπ. Συμβουλίου, όπως φαίνεται αποτελούν τα outsider γιαυτή τη θέση, μιας και έχουν και οι δύο πολιτικό παρελθόν. Για τον κ. Καλαντζή μίλησε αρμοδίως και ο Πατριάρχης όπως ακριβώς το έπραξε και για άλλους τρεις υποψήφιους. Ο πρώην Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Παππάς πασχίζει να καταλάβει τη θέση έχοντας ως όπλο του την εντοπιότητά του, αλλά είναι αδύναμο επιχείρημα μπροστά στα ισχυρά προσόντα των άλλων.

Μέσα σε όλα αυτά που αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως υπάρχει και ένα όνομα έκπληξη το οποίο ακούγεται τις τελευταίες ώρες και μαθαίνουμε ότι είναι… εφοπλιστής με γνώσεις και γνωριμίες!