ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Όποιος επιλέξει ιδιωτική εκπαίδευση αναλαμβάνει και το κόστος

Με εκπροσώπους των ιδιωτικών σχολείων συναντάται αυτή την ώρα ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης για το θέμα του ΦΠΑ στην κυβέρνηση. Νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας, σε μια δήλωση-βόμβα, σημείωσε πως η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική και συμπλήρωσε πως «Όπως επιλέξει την ιδιωτική εκπαίδευση αναλαμβάνει και το κόστος της επιλογής του.

 

 

 

«Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών… Η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για τον ΦΠΑ 13% και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και κροίσοι – είναι εύποροι βεβαίως».

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση. Το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, είπε και εκτίμησε πως δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά τον μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι' αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

Σχετικά με τα κενά στα σχολεία, υπογράμμισε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ σημείωσε ότι «4.000 καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι εκτός σχολείων… 31 Μαΐου θα ξέρουμε ποιος εκπαιδευτικός θα πάει πού».