ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φρούριο» η Μυτιλήνη για τον Πάπα – Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Άνδρες της ΕΚΑΜ, σκύλοι του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, διμοιρίες των ΜΑΤ, μοτοσυκλετιστές της ομάδας «Ζ», μυστικοί αστυνομικοί μέσα στο hot spot της Μόρια και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., θα συμμετέχουν στα ισχυρά μέτρα ασφαλείας του Πάπα Φραγκίσκου. Περίπου 500 αστυνομικοί έχουν ταξιδέψει στο νησί από την Αθήνα, οι οποίοι μαζί με όλη την αστυνομική δύναμη της Λέσβου θα υλοποιήσουν τα μέτρα ασφαλείας σαν αυτά υποδοχής Αρχηγού Κράτους, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

 

«Μυστικοί» και ελικόπτερα

Οι αστυνομικοί της ΕΜΑΚ, θα είναι διασκορπισμένοι κατά τη διαδρομή του Πάπα Φραγκίσκου και στα σημεία όπου θα επισκεφθεί. Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα επιβλέπει από αέρος την διαδρομή του Πάπα και θα ενημερώνει τις επίγειες δυνάμεις για ύποπτες κινήσεις. Τα στελέχη του ΤΕΕΜ με τα εκπαιδευμένα σκυλιά θα έχουν ερευνήσει όλο το μήκος της διαδρομής και τους χώρους παραμονής του καθολικού ιεράρχη. Οι μοτοσυκλετιστές της ομάδας «Ζ» θα τον συνοδεύουν σε όλες τις διαδρομές. Μυστικοί αστυνομικοί θα είναι  στο εσωτερικό του hot spot της Μόρια, όπου βρίσκονται περίπου 3.000 πρόσφυγες, 500 από τους οποίους θα χαιρετίσουν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που θα γευματίσουν μαζί τους.

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ μαζί με μερικές ακόμη που βρίσκονται ήδη στο νησί, θα βρίσκονται έξω από το hot spot της Μόρια προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Επισημαίνεται ότι και οι τρεις ιεράρχες, σπάζοντας το πρωτόκολλο, θα επιβιβαστούν σε ένα ειδικό θωρακισμένο φορτηγάκι, προκειμένου να μετακινηθούν προς τον καταυλισμό και στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου αργότερα θα πετάξουν στεφάνια στη θάλασσα του Αιγαίου, ως φόρο τιμής στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό κυνηγώντας το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Λέσβο, στο πλαίσιο του προγράμματος της επίσκεψης που πραγματοποιούν, αύριο Σάββατο, από κοινού ο πρωθυπουργός, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β´.

Οι τρεις ιεράρχες θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου θα συνομιλήσουν με πρόσφυγες και θα έχουν γεύμα μαζί τους. Εν συνεχεία, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, θα πραγματοποιήσουν δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρώτος από τους τρεις Ιεράρχες που έφτασαν το πρωί της Παρασκευής στη Λέσβο, ευχήθηκε να ευοδωθεί η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε. «Στόχος μας» είπε «είναι, το πρόβλημα που έχουμε να το διεθνοποιήσουμε. Να δείξουμε πως δεν είναι πρόβλημα μόνο των Ελλήνων, ή ακόμα και μόνο των Ευρωπαίων, αλλά όλης της ανθρωπότητας».

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, έφτασε στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σε δηλώσεις του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την τιμή και τη χαρά του που επισκέπτεται το νησί, το οποίο βρίσκεται κοντά προς τη γενέτειρά του (σ.σ. την Ίμβρο), για να προσθέσει πως η συγκίνηση του είναι πιο μεγάλη διότι αυτή τη φορά ήρθε "για έναν ιερό σκοπό, να συναντήσω μαζί με την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα και την Αυτού Μακαριότητα τον αδελφό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τους πονεμένους αδελφούς μας τους πρόσφυγας".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι "ήταν ένα χρέος όλων μας προς αυτού και ευχόμεθα η σύντομη αυτή επίσκεψη μας και η επικοινωνία μας μαζί τους να έχει αντίκτυπο, απήχηση και πρακτικά αποτελέσματα για αυτούς τους ιδίους που ξεριζώθηκαν βίαια από τις εστίες τους, τις πατρίδες τους, και ταλαιπωρούνται ώσπου να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό, όποιος κι αν είναι αυτός".

"Κομίζω προς τους Μυτιληνιούς", είπε, "τη στοργή και την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου". Ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και πρόσθεσε: "Εύχομαι αύριο να συναντηθούμε με τους δύο θρησκευτικούς ηγέτας, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Εξοχότατο κ. Τσίπρα, και με όλους τους άλλους αρμόδιους παράγοντας, για να εκπληρώσουμε αυτό το ιερό χρέος και καθήκον".

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να φτάσει στη Μυτιλήνη στις 10.15 το πρωί της Κυριακής με απευθείας πτήση από τη Ρώμη.

Το Βατικανό έχει ανακοινώσει ότι η επίσκεψη του Ποντίφικα δεν θα έχει πολιτικές προεκτάσεις και είναι καθαρά ανθρωπιστικού και οικουμενικού χαρακτήρα. «O πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στην Λέσβο διότι διαπιστώνει ότι υπάρχει μια σημαντική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία απαιτεί αλληλεγγύη και αίσθηση ευθύνης από όλη την κοινότητα των πιστών». 

Αναλυτικά

Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί το πρωί στον αερολιμένα Μυτιλήνης, όπου στις 09:30 θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο στις 10:20, οπότε και θα αφιχθεί στον αερολιμένα. Αμέσως μετά θα τον καλωσορίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β' και στη συνέχεια ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής θα πραγματοποιηθεί ανάκρουση των εθνικών ύμνων και παρουσίαση των συνοδειών. 

Εν συνεχεία, στις 10:35, θα λάβει χώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αερολιμένα Μυτιλήνης. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει έπειτα για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια. 

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β' για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου στις 11:15 θα τους υποδεχτεί ο κ. Τσίπρας. 

Στη Μόρια, θα υπάρξουν χαιρετισμοί του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου με πρόσφυγες, και θα ακολουθήσουν, στις 12.25, ομιλίες τους. 

Στις 12.40 ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα του τριών με πρόσφυγες. 

Στις 13.45 οι τρεις ιεράρχες θα φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης. 

Εν συνεχεία, μαζί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, από τις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρωθυπουργό. 

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θα προπέμψει τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροσκάφος.