ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FΤ: Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις έως τη Δευτέρα

Αυτή η αναφορά δεν ήταν τυχαία. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Γερμανία ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία (όταν αυτή θα υπάρξει) τις επόμενες τέσσερις ημέρες στο κοινοβούλιο. Που σημαίνει ότι το Βερολίνο θέλει να έχει μια ρητή δέσμευση έως τη Δευτέρα από την ελληνική Βουλή ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεταρρυθμιστικό πλάνο θα ψηφιστούν.

«Άνθρωποι που μετέχουν στις συζητήσεις και γνωρίζουν πώς σκέφτεται το Βερολίνο, σημειώνουν πως οι σφοδρές διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη προς την ικανότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ζητούν από την ελληνική Βουλή να ψηφίσει πρώτη εκείνη τη συμφωνία πριν παρουσιαστεί το πλάνο στην Bundestag, η οποία την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει για τις θερινές διακοπές της».

Κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος τρέχει και μόνο μια ελληνική, κοινοβουλευτική πρωτοβουλία μπορεί να επιταχύνει τα γεγονότα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο

Το άρθρο των Financial Times αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για μια θερμή συζήτηση αυτό το Σαββατοκύριακο, αυξάνοντας τα σημάδια ισχυρής αντίδρασης που θα συναντήσει στο κοινοβούλιο. Ήδη, αρκετά από τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει δημόσια της αντίθεσή τους στα προτεινόμενα μέτρα, ενώ οι συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας για να διαδηλώσουν φωνάζοντας πως δεν έχουν άλλα χρήματα. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αναφέρεται ρητά πως αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υποστηρίξει τη συμφωνία, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Μειώνεται ο χρόνος για τον Τσίπρα

Σύμφωνα με τον Μουιτάμπα Ραχμάν της Eurasia Group, «πιέζοντας τον Τσίπρα για μια ψήφο την επόμενη εβδομάδα, μειώνεται ο χρόνος που θα ήθελε να έχει για να χτίσει την αναγκαία συναίνεση στο εσωτερικό και ανεβάζει τις πιθανότητες να χάσει την πλειοψηφία του και επιπλέον θέτει ένα ερώτημα αν οι δανειστές πιέζουν τόσο για να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή στην Αθήνα».

Επί του παρόντος, πάντως, αναφέρει το άρθρο, συμφωνία δεν υπάρχει, ενώ οι δανειστές εξακολουθούν να σημειώνουν πως υπάρχει απόσταση σε κάποια σημεία. Το ΔΝΤ, δε, είναι ακόμη πιο σκληρό και δηλώνει απογοητευμένο με τις προτάσεις της Αθήνας. Αξιωματούχοι δηλώνουν με ανησυχία πως ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, ίσως η Αθήνα να μην προλάβει στο τέλος του μήνα να πληρώσει το ΔΝΤ. Ενδέχεται, λοιπόν, να καθυστερήσει μια ή δύο εβδομάδες.

Αν υπάρχει συμφωνία, λένε οι αξιωματούχοι, η Ελλάδα θα λάβει τα 10.9 δισεκατομμύρια ευρώ του ΤΧΣ, ενώ και η ΕΚΤ θα κάνει μια κίνηση καλής θέλησης και θα αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων που θα μπορεί να εκδίδει η Ελλάδα. 

Διαβάστε επίσης: