ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Τσίπρας επιζητεί επειγόντως ένα ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα

Ενα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ φαίνεται να εδραιώνεται, αλλά η Αθήνα εργάζεται ώστε να αντιστοιχηθεί με πολιτικές κινήσεις υψηλού επιπέδου τον επόμενο μήνα και κυρίως με μια συνάντηση Ομπάμα – Τσίπρα.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη το διήμερο 21 – 22 Απριλίου, προκειμένου να πάρει μέρος στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για το Κλίμα, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι. Η αμερικανική κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει διαμηνύσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επιθυμούσε να υπάρξει η υψηλότερη δυνατή εκπροσώπηση από όλες τις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία των Παρισίων.

Για τον Ελληνα πρωθυπουργό, όπως είναι φυσικό, θα είχε ιδιαίτερη σημασία το πρόγραμμα της πιθανής επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη να προβλέπει συνάντηση με τον κ. Ομπάμα – θέμα που έχει συζητηθεί πολλές φορές στο παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας – Ουάσιγκτον, αλλά δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ένα ραντεβού.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης για το κλίμα, ο πρωθυπουργός, πέραν της αυτονόητης σημασίας που έχει μια τέτοια συνάντηση, σκοπεύει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να κάνει μια συνολική πολιτική εμφάνιση για να παρουσιάσει την άποψή του ότι η Ελλάδα αλλάζει και αυτό πρέπει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

Με βάση συζητήσεις που γίνονται εδώ και αρκετές ημέρες εντός της κυβέρνησης, κυρίως όμως εντός του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας έχει πολύ θετικές εντυπώσεις από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Νταβός. Ανάλογο είναι το κλίμα και για τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών «στάζουν μέλι» για τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Ο κ. Λιου στις 26 Φεβρουαρίου, στη Σαγκάη, είχε τονίσει στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, ενώ σημείωσε και την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Την επομένη ημέρα, 27 Φεβρουαρίου, ο κ. Λιου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητικό non paper της ημέρας εκείνης, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Λιου για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 στη Σαγκάη, η Αθήνα είχε ζητήσει στήριξη από την Ουάσιγκτον στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν με την κίνηση Λιου, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές ήταν αποτέλεσμα εντολής Ομπάμα.

Γεωπολιτική ατζέντα

Το καλό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων δεν σταματά στον οικονομικό τομέα. Επεκτείνεται σημαντικά σε ζητήματα γεωπολιτικής, με την Αθήνα να στηρίζει καθοριστικά την αμερικανική πολιτική στη Συρία και όχι τη ρωσική, από την οποία ο πρωθυπουργός τηρεί αποστάσεις και μάλιστα σε ομιλίες του τελευταία αφήνει να εννοηθεί ότι οι προσφυγικές ροές αυξάνονται εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών.

Πέραν της κρίσης στη Συρία, η ελληνική κυβέρνηση επιζητεί, επειγόντως μάλιστα, την αμερικανική στήριξη στα Βαλκάνια, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής»,  ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν δεν ανοίξουν έστω για λίγο τα σύνορα και δεν εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία. Η Αθήνα φοβάται ότι με την πάροδο του χρόνου η προσφυγική κρίση και η αδυναμία της Ε.Ε. να βρει πειστικές απαντήσεις μπορεί να προκαλέσουν πολιτικές και διπλωματικές εντάσεις που θα επιδράσουν αρνητικά στη σταθερότητα.

Το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ανοιχτά πολιτικά προβλήματα στα Βαλκάνια είναι προφανές ότι αυξάνει τις ανησυχίες. Η επιστροφή της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Ουάσιγκτον από το ταξίδι της στην Αθήνα θα επηρεάσει προφανώς τις εξελίξεις ανάλογα με τις εισηγήσεις της.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Αθήνα επισπεύδει τις εργασίες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ΗΠΑ προς την Αθήνα όσον αφορά την εναρμόνιση των προδιαγραφών των διαβατηρίων με τα στάνταρ ασφάλειας που θέτει η Ουάσιγκτον, όχι μόνο προς τη χώρα μας αλλά σε πολλά ακόμη κράτη.

Ο πρωθυπουργός θα ήθελε, αν μεταβεί στις ΗΠΑ, να παρουσιάσει την εικόνα της Ελλάδας που συνεργάζεται στο θέμα της ασφάλειας, το οποίο αποτελεί υψίστη προτεραιότητα για τους Αμερικανούς.