ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί πηγαίνει την Τρίτη στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας

Μία μόλις βδομάδα μετά τη συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο εργασιών της συνόδου του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη 1η Οκτωβρίου στα Σκόπια.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ οι οποίοι βρέθηκαν στα Σκόπια τον περασμένο Απρίλιο, θα μιλήσουν την προσεχή Τρίτη (2.9) σε συνέδριο που διοργανώνει ο Economist στα Σκόπια. Οι δυο πολιτικοί μαζί με τον Γερμανό πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς αναμένεται να αναφερθούν εκτενώς στα επόμενα βήματα που χρειάζονται να γίνουν προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Τίτλος του οικονομικοπυ φόρουμ είναι «Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια: Ενισχύοντας το μομέντουμ για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση».

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Σωτήρης Θεοφάνης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης. Στο συνέδριο του Economist αναμένεται να μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Υπ.Εξ. της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ζάεφ Κότσο Ανγκιούσεφ αλλά και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ.
Μεταξύ άλλων στο συνέδριο θα τεθούν ζητήματα όπως η μετάβαση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η αμφιλεγόμενη διαδικασία του Brexit, οι εμπορικοί πόλεμοι της Αμερικής, και οι συνεχιζόμενες περιφερειακές συγκρούσεις οι οποίες σηματοδοτούν μια περίοδο προκλήσεων τόσο για την Ευρώπη όσο και για όλο τον κόσμο.