ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί τα «έσπασαν» Κυβέρνηση – δανειστές. (Παρασκήνιο) – Η απειλή της «νέας ασφυξίας»

Μια ακόμη παράταση, ένα ακόμη ακυρωθέν χρονοδιάγραμμα και μεταφορά του θρίλερ της αξιολόγησης στην Ουάσιγκτον και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ έβγαλε τελικά ο τριήμερος κύκλος των… ολονυχτιών κυβέρνησης και δανειστών στο Χίλτον – ένας κύκλος, που ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανακοινώνει «παύση διαπραγματεύσεων» έως την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου.

 

 

Η ανακοίνωση Τσακαλώτου έβαλε φρένο στο κύμα αισιοδοξίας και τις εκτιμήσεις περί άμεσης συμφωνίας που εξέπεμπαν έως αργά το βράδυ κυβερνητικοί παράγοντες και εγείρει πλέον σοβαρό προβληματισμό για επιχείρηση επανάληψης των «ημερών αγωνίας» του 2015.

Σε «γραμμή ΔΝΤ» οι δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίτευξη του προσχεδίου, έστω, συμφωνίας που προανήγγειλαν κυβερνητικές πηγές από την περασμένη εβδομάδα προσέκρουσε στην αδυναμία να γεφυρωθούν τα χάσματα στα θερμά μέτωπα του αφορολόγητου, των κόκκινων δανείων και των επικουρικών συντάξεων – μέτωπα, στα οποία η κυβέρνηση βρήκε μάλλον συμπαγή απέναντί της την ομάδα των δανειστών και δη σε γραμμή που προσεγγίζει περισσότερο τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Γιατί  δεν έκλεισε χθες τα ξημερώματα η συμφωνία

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η γενναία μείωση των επικουρικών συντάξεων, να προχωρήσει σε μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. αλλαγές στο μισθολόγιο, πλήρες πάγωμα προσλήψεων κλπ) αλλά και η «απελευθέρωση» της αγοράς των κόκκινων δανείων.

1.      Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να δίδεται στα 20 χρόνια ασφάλισης (ή 345 ευρώ στα 15 χρόνια) και τους συντελεστές αναπλήρωσης να «παίζουν» από το 11,55% για τα 15 χρόνια ασφάλισης και να φτάνουν το πολύ μέχρι το 42,74% για τα 40 χρόνια ασφάλισης, είναι βέβαιο ότι από εδώ και στο εξής, το σύστημα θα παράγει συντάξεις φτώχειας. Ο λόγος; Ακόμη και με 30 χρόνια εργασίας, είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις μια καθαρή σύνταξη άνω των 1000 ευρώ ακόμη και στην περίπτωση που οι συντάξιμες αποδοχές διαμορφώνονται στα 3000 ευρώ (σ.σ μοιάζει με ανέκδοτο το να υποθέτει κάποιος ότι καθόλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου μπορεί κάποιος να έχει συντάξιμες αποδοχές 3000 ευρώ)

2.      Ο νέος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων. Υπάρχει βέβαια ανοικτό –τουλάχιστον για την πλευρά των δανειστών καθώς για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα- το θέμα του αφορολογήτου. Σε κάθε περίπτωση, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, προκύπτουν απώλειες εισοδήματος 100 ευρώ τουλάχιστον για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Ειδικά για τα υψηλά εισοδήματα, ο νέος τρόπος υπολογισμού φέρνει απώλειες εισοδήματος της τάξεως του 5% μέσα σε μόλις μια χρονιά.

3.      Ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες. Ειδικά για τους έχοντες αποδοχές άνω των 20-30.000 ευρώ ετησίως, οι απώλειες εισοδήματος θα είναι πολύ μεγάλες

4.      Οι περισσότεροι από τους έμμεσους φόρους που θα αυξηθούν για να εξοικονομηθούν τα 1,8 δις. ευρώ μέχρι το 2018.

Η απειλή της «νέας ασφυξίας»

Οι δε αλλεπάλληλες παρατάσεις, παρά την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης, δείχνουν ότι η Γερμανία και οι Βρυξέλλες αφήνουν όλο και περισσότερο χώρο στη «γραμμή» του ΔΝΤ – μια «γραμμή» που, από τη στιγμή που το Βερολίνο απορρίπτει τη ριζική αναδιάρθρωση του χρέους, απαιτεί ακόμη πιο σκληρά μέτρα από την ελληνική πλευρά.

Σ’ αυτό το ασύμμετρο παιχνίδι ο μείζον κίνδυνος είναι να πιεστεί και να αναγκαστεί η Αθήνα σε όλο και πιο επώδυνες υποχωρήσεις όσο στερεύει ο χρόνος και γίνεται πιο ορατή η απειλή μιας νέας πιστωτικής ασφυξίας – μια απειλή, που ξορκίζει το Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν ότι το «πόκερ» δεν θα φθάσει έως εκεί και επιμένουν να δείχνουν ως καταληκτικό χρονικό ορίζοντα για τη συμφωνία το Πάσχα – οι αλλεπάλληλες ανατροπές, ωστόσο, και η παθητική στάση της Γερμανίας αφήνουν ξανά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά…