ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Φλωρίδης: Δεν είναι δυνατόν να ακυρώνεις συνάντηση με έναν πρωθυπουργό, αυτό είναι πρωτοφανές διπλωματικά

Στο ζήτημα της ακύρωσης της συνάντησης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «Είμαστε μπροστά σε ένα περιστατικό το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι αγενές και το οποίο, ο τρόπος που αντέδρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν απολύτως καθαρός»

Το θέμα της ακύρωσης συνάντησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρίσι Σουνάκ σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ένα πρωτοφανές διπλωματικό περιστατικό, δηλώνοντας ότι προσπαθεί όλος να κόσμος να καταλάβει τι ήθελε να πει ο βρετανός πρωθυπουργός, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «εγώ βλέπω τα διεθνή σχόλια περισσότερο και αυτά τα σχόλια στη Μεγάλη Βρετανία. Ο χαρακτηρισμός “πρωτοφανής” ή “άστοχη συμπεριφορά” ή “προσβλητική συμπεριφορά” δίνουν και παίρνουν… Όντως τώρα για μια μεγάλη χώρα, για μια σπουδαία χώρα, για μια χώρα με τόσο σημαντική παράδοση και με πάρα πολύ καλή διπλωματία, η Μεγάλη Βρετανία αν χαρακτηρίζεται για κάτι, είναι ο τρόπος που έχει οργανώσει τη διπλωματία της. Και ξαφνικά είμαστε μπροστά σε ένα περιστατικό το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι αγενές και το οποίο θεωρητικά ή κατά κάποιους μπορεί να θεωρείται προσβλητικό για τον Έλληνα πρωθυπουργό, μόνο προσβλητικό δεν είναι. Ο τρόπος που αντέδρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν απολύτως καθαρός. Ότι άνθρωπέ μου, εδώ τώρα κάνεις σα μωρό παιδί που δεν έχει επιχειρήματα. Αν έχεις οποιαδήποτε επιχειρήματα ή αν έχεις μια άποψη που λέει ότι ξέρεις “η πάγια άποψη Μεγάλης Βρετανίας είναι ότι δεν συναινούμε σε αυτό”. Πες ό,τι θες, αλλά δεν είναι δυνατόν να ακυρώνεις συνάντηση με έναν πρωθυπουργό. Με αυτό τι θες να πεις δηλαδή; Προσπαθεί όλος ο κόσμος να καταλάβει τι ήθελε να πει ο κ. Σούνακ».

Στη συνέχεια, ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές διπλωματικά, αλλά από την άλλη μεριά έδωσε και την ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει μέσα στο γήπεδο του, της Αγγλίας δηλαδή, ότι “κοιτάξτε κύριοι, για μια ακόμα φορά σας λέμε ότι αυτά είναι κλεμμένα και οφείλετε να τα γυρίσετε πίσω”. Το σημαντικό επίσης είναι ότι είδε τον, όπως δείχνουν τα πράγματα επόμενο πρωθυπουργό, δηλαδή τον κύριο Στάρμερ, από τον οποίο απέσπασε μια δήλωση ότι ο νέος πρωθυπουργός, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα είναι πιο φιλικός στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα».