ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφουν το κοινό ανακοινωθέν στο Προεδρικό Μέγαρο – Απορρίφθηκε το πρώτο σχέδιο

Κλίμα συναίνεσης φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαμορφώνεται στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συντάσσεται κοινό ανακοινωθέν το οποίο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης φέρεται να μην στηρίζει.

 

Το Συμβούλιο Αρχηγών συνεχίζεται με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος αποχώρησε, να μελετούν το κείμενο που θα εκδοθεί ως ανακοίνωση από την Προεδρία για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Αρχηγών.

 Έφυγε ο Κουτσούμπας! Χωρίς το ΚΚΕ συνεχίζεται η σύσκεψη των αρχηγών

Το πρώτο σχέδιο για το κείμενο συμπερασμάτων απορρίφθηκε και τώρα συζητείται το δεύτερο, με όλες τις πλευρές να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός  αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

 Κλίμα συναίνεσης στη σύσκεψη των αρχηγών μεταφέρει η Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την κοινή ανακοίνωση θέτουν το εξής ζήτημα, ότι η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ανέφεραν σημειώνοτας ακόμα πως και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ ελάχιστον.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Φώφη Γεννηματά ναι μεν ταυτίζεται με την κοινωνική γραμμή, ωστόσο ζητά σαφή αναφορά ώστε αυτά να δρομολογηθούν από μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης

Την ίδια ώρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε υπερ-υπουργό χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο όνομα, καθώς και ειδική δομή για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών – τα ασυνόδευτα παιδιά. Το Ποτάμι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διευκρινίζει πως δεν εννοεί μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών. Τέλος, ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης του για τη σημερινή κατάσταση.

 Τι ζήτησε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο Σταύρος Θεοδωράκης

Πυρά από Μητσοτάκη, Φώφη, Θεοδωράκη κατά Τσίπρα    

Ο Αλέξης Τσίπρας στη εισήγησή του έδωσε στοιχεία για τον  αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, στην πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, στην παρεχόμενη σίτιση, στην ιατρική μέριμνα, στη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών καθώς και στα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών .

Αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της Αθήνας για συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με την επανεισδοχή στο έδαφός της όσων δεν δικαιούνται άσυλο,αρνήθηκε όμως να κάνει καμιά διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.

Κι εκεί έγκειται η βασική διαφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούν επιβεβλημένο τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών ώστε να παρασχεθούν όλα όσα οι διεθνείς συνθήκες προβλέπουν στους πρόσφυγες και να επαναπροωθηθούν οι παράτυποι μετανάστες.  

Διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών ζήτησαν οι αρχηγοί

Σύμφωνα με πηγές  ΠΑΣΟΚ που επικαλείται το ΑΜΠΕ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

«Οχι» Τσιπρα σε κλειστά κέντρα κράτησης

Την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης είχε ζητήσει νωρίτερα και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός όμως απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι δεν προβλέπεται από τη συνθήκη της Γενεύης, με βάση την οποία κινείται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η Φώφη Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε, κατά τις ίδιες πληροφορίες,ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

Ο Λεβέντης ζήτησε… οικουμενική εδώ και τώρα

Ενα ακόμη απρόβλεπτο ανάχωμα στο Συμβούλιο έβαλε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης θέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση στο προσφυγικό την επίτευξη συφωνίας από το Συμβούλιο Αρχηγών για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης. Η πρότασή του τέθηκε σε ψηφοφορία και απερρίφθη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά φέρεται να δήλωσε ότι είναι πάγια θέση του κόμματός της η ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, αλλά αυτό δεν μπορεί να τεθεί ως προαπαιτούμενο αυτή την ώρα και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί χωρίς θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα για το προσφυγικό.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε, από την πλευρά του, να οριστεί υπερυπουργός για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν και το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ζήτησαν διευκρινίσεις για το αν υπάρχει διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στο Καστελόριζο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η συμφωνία δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις και καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Στοιχεία έδωσε ο Τσίπρας

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός έδωσε στους αρχηγούς πλήρη φάκελλο με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σχέση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών.

Βάσει των ίδιων πηγών περιλαμβάνονται και πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.