ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«H Βουλή υποχρεούται να διερευνήσει την υπόθεση Ρασπούτιν»

Mεγάλη συνέντευξη για όλους και για όλα, παραχώρησε στο manifesto.gr, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Για τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας τονίζει ότι “καταργούμε κάθε στάδιο γραφειοκρατίας που δύναται να καταργηθεί και καταστούμε τη χώρα μας έναν σοβαρό επενδυτικό προορισμό. Είναι ένα κυβερνητικό στοίχημα και θα το κερδίσουμε”.

Για τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη λέει ότι “τα πρόσφατα ταξίδια σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έδειξαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να είναι ο Πρωθυπουργός που θα βγάλει πραγματικά τη χώρα από την κρίση κι όχι ακόμη ένας πρωθυπουργός”.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, δηλώνει ότι “μετά και τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρίου Αγγελή, το Κοινοβούλιο για να προστατέψει τον πυρήνα της δημοκρατίας μας που είναι η διάκριση των εξουσιών και ο δημοκρατικός σεβασμός των πολιτικών μας διαφορών υποχρεούται να διερευνήσει την υπόθεση”.

Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Τι σκοπεύετε να κάνετε με το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο που απλώνει τα πλοκάμια του σαν τη «Λερναία Ύδρα»;
Το κράτος πολεμά επιτέλους το παρεμπόριο γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ “κοιμόταν όρθιο”. Δίνουμε καθημερινά μεγάλη μάχη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να το αντιμετωπίσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε τον μικρομεσαίο Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος καταστρέφεται από το παρεμπόριο. Σύντομα θα δούμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Κύριε υπουργέ, ποια είναι τα ευεργετήματα από τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία που υπογράψατε πρόσφατα;

Λόγω της γραφειοκρατίας που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η διαδικασία για την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας αποδείχθηκε ιδιαιτέρως προβληματική.Από τις χιλιάδες αιτήσεις συμπολιτών μας, μόνο για 30 αιτήσεις έχει υποβληθεί το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και απ’ αυτές μόλις σε 2 έχει γίνει ρύθμιση.Για το λόγο αυτό, μαζί με τον συναρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα υπογράψαμε Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία, από τις 2 Σεπτεμβρίου, η ρύθμιση λειτουργεί μόνο ηλεκτρονικά χωρίς οι πολίτες να χρειάζεται να προσκομίσουν απολύτως κανένα έγγραφο στην τράπεζα. Με την εν λόγω ΚΥΑ, προσδοκούμε να μειωθεί το γραφειοκρατικό κόστος και να δημιουργηθούν συνθήκες επιτάχυνσης της αξιολόγησης των εκκρεμών αιτήσεων των ευάλωτων νοικοκυριών. Στόχος μας είναι στο τέλος του έτους που λήγει η ρύθμιση να έχουν ενταχθεί όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας για να σώσουν τα σπίτια τους.

Με τις μεγάλες επενδύσεις τι θα γίνει;

Με την προηγούμενη κυβέρνηση τα πράγματα στο πεδίο των επενδύσεων ήταν τελείως «κολλημένα».Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι κάνουν ουρά οι επενδυτές και αποδείχθηκε ότι δεν έβλεπε κανέναν. Αυτό άλλαξε από τις 7 Ιουλίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε Πρωθυπουργός της χώρας. Το πρώτο μήνυμα που έστειλε προς τα έξω ήταν ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα μια επιχειρηματικά φιλική χώρα.

Όπως γνωρίζετε,έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο και μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι νόμος του κράτους. Μέσω αυτού, αλλά και άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών, καταργούμε κάθε στάδιο γραφειοκρατίας που δύναται να καταργηθεί και καταστούμε τη χώρα μας έναν σοβαρό επενδυτικό προορισμό. Είναι ένα κυβερνητικό στοίχημα και θα το κερδίσουμε.

Σχεδιάζετε επενδύσεις τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και την Κεντρική Μακεδονία;

Η Βόρεια Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση μ’ αυτό που πραγματικά μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία και γι’ αυτό θέλουμε -και εργαζόμαστε ώστε – ν’ αξιοποιήσουμε όλα τα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Το μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνησή μας στην 84η ΔΕΘ είναι ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας για την ανάπτυξη της χώρας. Με τις παρεμβάσεις στη Ζώνη Καινοτομίας, την ανάπλαση της ΔΕΘ, τη Ζώνη ελεύθερου εμπορίου και πολλές άλλες επενδύσεις, η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη σε λίγα χρόνια.

Πως πήγε, από επενδυτικό ενδιαφέρον, το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία, την Ολλανδία και τι προσδοκάει η Ελληνική Κυβέρνηση από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική στις 24 Σεπτεμβρίου;

Τα πρόσφατα ταξίδια σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έδειξαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να είναι ο Πρωθυπουργός που θα βγάλει πραγματικά τη χώρα από την κρίση κι όχι ακόμη ένας πρωθυπουργός. Τα χαμόγελα των ξένων ηγετών και τα θετικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου είναι η καλύτερη απόδειξη. Το καλό κλίμα μεταφέρθηκε και στους επενδυτές, οι οποίοι άκουσαν με ζωηρό ενδιαφέρον ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολογεί τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την πατρίδα μας φιλόξενη για ξένες επενδύσεις. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όσο βλέπουν ότι η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις της. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ταξίδι του Πρωθυπουργού, στις ΗΠΑ, όπου και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση, η οποία διαμορφώνει ένα περιβάλλον με προοπτική για όσους επενδύσουν σε αυτή.

Μαθαίνουμε ότι σύντομα θα επισκεφθείτε την Κίνα με σκοπό τη ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών Σε ποιους τομείς θα ρίξτε το βάρος;

Περίπου στα μέσα Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσω το πρώτο μου επίσημο ταξίδι στην Κίνα, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας. Το ταξίδι αυτό θα είναι σαν προπομπός του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, αλλά και του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον των Κινέζων να επενδύσουν στη χώρα μας είναι γνωστό και είναι μεγάλο. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χώρων να επενδύσουν στην επιχειρηματική συνεργασία, για την ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά της Ευρώπης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών νέας τεχνολογίας, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στον κλάδο της μόδας, της κλωστοϋφαντουργίας και άλλα πολλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως υπάρχει συμφωνία για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων…

Με συγχωρείτε. Κατ’ αρχάς, για ποια συμφωνία μιλάτε; Διότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σκουρλέτης λένε ότι είχαν συμφωνήσει για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ακούσαμε όμως όλοι τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν το έθεσε γιατί και να το έθετε, δεν θα συμφωνούσαν οι εταίροι.

Η Νέα Δημοκρατία είχε καταστήσει σαφές προεκλογικά ότι θα διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όχι όμως αμέσως, αλλά αφού η χώρα ανακτήσει την αξιοπιστία της. Η στρατηγική μας, λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση με την ατελέσφορη στρατηγική σύγκρουσης που επέλεξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί την εξής λογική αλληλουχία κινήσεων: πρώτα παράγεις έργο, ανακτάς την αξιοπιστία της χώρας, επιτυγχάνεις αποτελέσματα και ακολούθως επιτυγχάνεις το στόχο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος ως επιβράβευση της επιτυχίας σου. Αυτό εξυπηρετεί πολιτικά και τις κυβερνήσεις των εταίρων μας στην ΕΕ να «περάσουν» τη μείωση από τα κοινοβούλιά τους.

Συνεπώς, οι επενδύσεις συμβάλλουν και μάλιστα καθοριστικά στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι κατά την πρώτη συνάντησή μας ως πολιτική ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την τρόικα, το πρώτο που έθεσαν ήταν το Ελληνικό.

Σας επισημαίνω, λοιπόν, ότι εάν εμείς κάνουμε όσα πρέπει τους επόμενους μήνες, είναι πολύ λογικό να υποθέσουμε ότι περίπου το 2021 θα μπορούμε να επιτύχουμε το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Να τον επιτύχουμε, όμως, όχι να τον συζητάμε…

Κύριε υπουργέ, στο θέμα της Novartis τι θα κάνετε από εδώ και πέρα;

Μετά και τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρίου Αγγελή, το Κοινοβούλιο για να προστατέψει τον πυρήνα της δημοκρατίας μας που είναι η διάκριση των εξουσιών και ο δημοκρατικός σεβασμός των πολιτικών μας διαφορών υποχρεούται να διερευνήσει την υπόθεση. Πλέον, έχουμε επίσημη κατάθεση εν ενεργεία αντιεισαγγελέα στην οποία ο κύριος Αγγελής λέει -σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον τύπο- ότι υπήρχε «Υπουργός Κυβερνήσεως Τσίπρα ονόματι Ρασπούτιν», ο οποίος έστελνε υποθέσεις στην Εισαγγελία. Με συγχωρείται, μετά από όλα αυτά υπάρχει κάποιος που θα πει να μη διερευνηθεί αυτή η υπόθεση; Δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής στους 300 που θα μπορεί να πει ότι δεν θα γίνει Προκαταρκτική Επιτροπή, αλλιώς θα θεωρηθεί ότι κάποιοι θέλουν μάλλον να το κουκουλώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “tomifesto.gr”, δυο Εισαγγελείς ζήτησαν, την πλήρη απαλλαγή δηλαδή την οριστική παύση της ποινικής δίωξης & τη μη απαγγελία κατηγορίας κατά των τ. υπάλληλων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πως σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή;

Η σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περί «συμμορίας υπαλλήλων στο ΚΕΕΛΠΝΟ» για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους κατέπεσε. Κυνήγησαν όλους αυτούς τους εργαζόμενους που αναφέρατε, έχασαν τις δουλειές τους, τους «κρέμασαν στα μανταλάκια». Τώρα που αθωώθηκαν όλοι με βούλευμα, δεν είδα ανάλογα πρωτοσέλιδα. Θα έρθει η στιγμή που θα ερευνηθούν όλα μέχρι κεραίας.