ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών

Εικόνα πλήρους αδιεξόδου παρουσιάζει η έως τώρα διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών, λίγα μόλις 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς στα δύο μεγάλα "αγκάθια" φαίνεται να υπάρχει πλήρης εμπλοκή.

 

 

 

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε τέσσερις ώρες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη δική της πρόταση προστατεύεται το 70% των δανειοληπτών, ενώ μένουν χωρίς προστασία μόνο 90.000, από τους 300.000 δανειολήπτες κόκκινων στεγαστικών δανείων, ενώ οι δανειστές επιμένουν η προστασία να είναι πολύ περιορισμένη και να μην αφορά πάνω από το 40% των δανειοληπτών, αφήνοντας ακάλυπτους περισσότερους από 180.000 δανειολήπτες.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να συζητά να πέσει το όριο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας του δανειολήπτη πάνω από το οποίο θα χάνεται η προστασία, στα 180.000 ευρώ, όμως δεν συζητά να μειωθεί το εισοδηματικό όριο κάτω από τις 32.000 ευρώ το χρόνο, την ώρα που οι δανειστές επιμένουν η αντικειμενική αξία της περιουσίας όσων προστατεύονται να μην υπερβαίνει τα 100.000 με 120.000 ευρώ και το εισοδηματικό όριο να προστατεύει μόνο όσους έχουν εισοδήματα στα όρια της φτώχειας, δηλαδή, λίγο πάνω από τα 8.000 ευρώ.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η απαίτηση της τελευταίας στιγμής που εγείρουν οι δανειστές για τις 100 δόσεις, οι οποίοι ζητούν να βγαίνει κάποιος εκτός ρύθμισης, ακόμη κι αν καθυστερήσει να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του για μία μόλις ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν από την κυβέρνηση να αλλάξει τη ρύθμιση που πέρασε πριν από λίγες εβδομάδες και προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα βγαίνει εκτός ρύθμισης εάν καθυστερεί να πληρώσει πάνω από 30 ημέρες.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Η απάντηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών βρίσκεται σε ένα έγγραφο που μοιράστηκε σε ξένους ανταποκριτές, και στο οποίο επισημαίνεται ότι για να πετύχει στην εφαρμογή του προγράμματος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, και απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα είναι να υπάρχει κοινωνική συνοχή.

Οι δύο βασικότερες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή, υποστηρίζει η κυβέρνηση στο έγγραφο, είναι να μην απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, κυρίως για τους φτωχούς αλλά και για τα μεσαία εισοδήματα τα οποία έχουν υποστεί εισοδηματικό σοκ τα τελευταία χρόνια από τις συνεχόμενες μειώσεις στο εισόδημά του, αλλά και να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις 100 δόσεις ούτως ώστε όσοι χρωστούν και θέλουν να πληρώσουν, να μπορέσουν να το κάνουν και να μην πεταχτούν εκτός συστήματος. Και συνδέοντας την χαλάρωση των μέτρων και την στήριξη του προγράμματος με το προσφυγικό, η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ενώ ζητούν από την Ελλάδα να πάρει πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα από την άλλη δεν κάνουν τίποτα για να την βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Στενεύουν τα χρονικά όρια

Τα χρονικά όρια στενεύουν και παρά τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις, οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων είναι πως η έγκριση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας είναι από δύσκολη έως αδύνατη, καθώς δεν ζητούν μόνο αποφάσεις, αλλά και ψήφιση των αλλαγών από τη Βουλή.

Πέρα από τους αριθμούς, αυτό που αποτυπώνεται κυρίως, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα της Κυριακής, φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε κατά τις επισκέψεις των υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες.

"Νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι από όλους εμάς τους υπόλοιπους στην Ευρώπη… Καταλαβαίνουμε ότι η ιδιοκτησία στην Ελλάδα είναι ευαίσθητο ζήτημα, αλλά οι προτάσεις που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι πρόχειρες και ανεπαρκώς κοστολογημένες" είπε μεταξύ άλλων Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Βήμα της Κυριακής.

πηγή: megatv