ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αξιολόγηση στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες- Ο στόχος της κυβέρνησης

Η ανάσχεση των σκληρών απόψεων του ΔΝΤ, όπως εκφράστηκαν από τον Πολ Τόμσεν, είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτηστις 18:30, στις Βρυξέλλες, θα επιχειρήσει να πείσει για την ανάγκη αποδοχής ρυθμίσεων που δεν θα προκαλέσουν έκρηξη στη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει στην επικράτηση απόψεων που στηρίζει η Κομισιόν και η ΕΚΤ, ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέτει ως ημερομηνία – σταθμό την 7η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία το Eurogroup θα συνεδριάσει σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ασφαλιστικού, που είναι το βασικό αγκάθι της αξιολόγησης, καθώς και η επιστροφή του κουαρτέτου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο.

Το αίτημα για επίσπευση των διαδικασιών της αξιολόγησης διατυπώθηκε και χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος στις επίσημες δηλώσεις του για την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης. Θα τεθεί εκ νέου σήμερα στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, ενώ αναμένεται να πέσει στο τραπέζι και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 18ης και της 19ης Φεβρουαρίου.

Οι διερευνητικές επαφές που έγιναν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να προγραμματιστεί πενταμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν απέδωσαν. Ωστόσο, το θέμα της πορείας των διαπραγματεύσεων αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ των ηγετών έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το επόμενο 20ήμερο μέχρι και την 7η Μαρτίου που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup θα είναι καθοριστικό, καθώς σε αυτό το διάστημα θα πρέπει:

1 Να διαμορφώσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κοινή στάση όσον αφορά τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης και ειδικά το ασφαλιστικό. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει -και μέσω του άρθρου του Πολ Τόμσεν- ότι θα ζητήσει μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ουσιαστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους από τους θεσμούς προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και ως χρηματοδότης της 3ης δανειακής σύμβασης. Για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ρωτήθηκε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη στο πλαίσιο του briefing. Ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015 και ότι δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή». Η δήλωση αφορά προφανώς τη θέση Τόμσεν περί της αναγκαιότητας επιβολής μέτρων ύψους 9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018. Πάντως, η κα Γεροβασίλη εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.

2 Να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση επί όλων των ανοικτών θεμάτων της αξιολόγησης. Ο κατάλογος είναι μακρύς, καθώς εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2016, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του 2017 και του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και 3,5% αντίστοιχα), διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές και σε άλλα ζητήματα όπως είναι η πώληση των «κόκκινων» δανείων αλλά και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, είναι εφικτό η συμφωνία να κλείσει μέσα σε 10 ημέρες, ενώ ανάλογη θέση διατυπώθηκε και χθες από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Αν υλοποιηθεί το αισιόδοξο σενάριο που θέλει το κουαρτέτο να επιστρέφει στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα (ακόμη και τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου), θεωρητικά μπορεί να υπάρξει λύση πριν από το Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τη Μ. Εβδομάδα των καθολικών, μέχρι τις 21-23 Μαρτίου.

Με την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν ξεκινά το τριήμερο πρόγραμμα επαφών του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, οπου την Πέμπτη και την Παρασκευή διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής. 

Για το πρωί της Πέμπτης (11:00) είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η εντεκαμερής συνάντηση με την Τουρκία (10 κράτη-μέλη, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Τουρκία).

Νωρίς το απόγευμα (15:45) ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον τσέχο ομόλογό τουΜπ.Σομπότκα και τις 16:00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.