ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ΕΚΤ δεν θέλει να τραβήξει την πρίζα στην Ελλάδα»

Η ελληνική τραπεζική βοήθεια θα συζητηθεί σήμερα από τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια συνεδρίαση που γίνεται κάθε εβδομάδα όλο και πιο άβολη, γράφει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

 

Το διοικητικό συμβούλιο θα συναντηθεί στη Φρανκφούρτη για να συζητήσει εάν θα κάνει περισσότερο αυστηρούς τους κανόνες πρόσβασης στον ELA καθώς η χώρα κινείται προς τη χρεοκοπία, αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει πως, την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απόφασή τους μπορεί να επιδεινώσει την πολιτική κρίση καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση εμφανίζουν σημάδια προόδου.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει επανειλημμένως δηλώσεις ότι οι πολιτικοί αντί των μη εκλεγμένων κεντρικών τραπεζιτών πρέπει να λάβουν την απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας και οι αποφάσεις του συμβουλίου της ΕΚΤ θα βασιστούν σε κανόνες όπως η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών και η απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης.

«Είναι πολύ απλό. Η ΕΚΤ δεν θέλει να είναι εκείνη που θα τραβήξει την πρίζα στην Ελλάδα ενώ οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε εξέλιξη», δηλώνει αναλυτής στο πρακτορείο. 

«Όσο υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να παραμείνει φερέγγυα, ότι μπορεί να λάβει περαιτέρω ευρωπαϊκή βοήθεια, ο ELA μπορεί να χορηγείται. Αν αυτή η πιθανότητα εξαφανιστεί, τότε θα πρέπει να σταματήσει η έκτακτη χρηματοδότηση», συμπληρώνει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: