ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Le Monde επιβεβαιώνει το «έγγραφο εργασίας» της ΕΕ για την Ελλάδα

Στην επιβεβαίωση της ύπαρξης εγγράφου εργασίας το οποίο φέρεται να αποτελεί τη βάση για μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της προχώρησε σήμερα Τρίτη  η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη ευρωπαϊκή πηγή.

 

 

 

Σε άρθρο της που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συμφωνία», η γαλλική εφημερίδα τονίζει πως ένα κείμενο που έχει το χαρακτήρα εγγράφου εργασίας κυκλοφορεί μεταξύ των Βρυξελλών και της Αθήνας, αλλά δεν έχει υποβληθεί επισήμως στην κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας.

«Πάντως ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο, τίποτε δεν έχει τελειώσει, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να θεωρηθούν ανεπαρκείς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», εκτιμά η Monde.

Σημειώνεται πως το tovima.gr αποκάλυψε χθες το περιεχόμενο του εγγράφου, στο οποίο γίνεται αναφορά για μη  συμμετοχή του ΔΝΤ στην επιδιωκόμενη συμφωνία.

Παρόλα αυτά η γαλλική εφημερίδα δεν αναμένει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Επιτροπής και ΔΝΤ θα διαρκέσει, καθώς κύκλοι από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι «υπάρχει πολύ περισσότερη απόσταση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της απ’ ό,τι μεταξύ των πιστωτών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας ακολουθεί διαφορετική στάση από αυτή του ΔΝΤ, καθώς διαπραγματεύεται για λογαριασμό των 19 χωρών της ευρωζώνης, τα δάνεια των οποίων προς την Αθήνα ωριμάζουν σε 32 χρόνια.

Με έναν τέτοιο χρονικό ορίζοντα, η Κομισιόν προτιμά να ζητεί μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις αντί να απαιτεί μέτρα που θα διασφαλίζουν την άμεση αποπληρωμή των δανείων. Αντίθετα, το ΔΝΤ, τα δάνεια του οποίου ωριμάζουν σε 10 χρόνια, ζητεί μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν γρηγορότερα χρήματα στα ταμεία της χώρας.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή των επίπονων διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμπλέκεται σε αυτές πολύ ενεργά.

Επίσης αξιωματούχοι της Επιτροπής, όπως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζουν εδώ και εβδομάδες ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β’» και «η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη», αλλά και ότι «είναι εφικτή μια συμφωνία».

Όμως, σχολιάζει η εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα πιο επιφυλακτικά κράτη μέλη, διότι παρόλο που διαπραγματεύεται στο όνομα των χωρών της ευρωζώνης που έδωσαν δάνεια στην Ελλάδα, η πολιτική απόφαση για μια συμφωνία με την Αθήνα θα ληφθεί στο Eurogroup.

Και σε αυτό το ζήτημα δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με την Κομισιόν, σημειώνει η Monde. Κάποιες, όπως η Γερμανία, τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ. «Και μια συμφωνία δεν θα επιτευχθεί χωρίς το ΔΝΤ», διαβεβαιώνει μια ευρωπαϊκή πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης: