ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η λύση εκτάκτου ανάγκης για να αποφευχθεί το GRaccident

Σε λύση εκτάκτου ανάγκης για την αποπληρωμή των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται ότι έχουν καταλήξει οι Θεσμοί ώστε να αποφευχθεί GRaccident και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Το τεχνικό σκέλος του τρόπου που θα αποπληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ συζητήθηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Θεσμούς, σήμερα, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων τον Ιούλιου, μέχρι το πολύ τις 10 του μήνα ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική και ρεαλιστική λύση, καθώς η εμπλοκή σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται μπορεί να ξεπεραστεί.

Σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκε και το ενδεχόμενο απόσυρσης του ΔΝΤ με την εξαγορά των δανείων του από τον EFSF, ο οποίος όμως δεν διαθέτει αντίστοιχη έγκριση για χρήση κονδυλίων μεγαλύτερων από 10,9 δισ. του ΤΧΣ, εκ των οποίων άμεσα διαθέσιμα είναι τα 7,6 δισ. στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από εισήγηση του Πωλ Τόμσεν, συζητήθηκε το σενάριο τηςτμηματικής εξαγοράς δανείων του ΔΝΤ και του περιορισμού του ρόλου του Ταμείου. Κάτι τέτοιο συναντά ουσιαστικές δυσκολίες τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και σε επίπεδο ΔΝΤ.

Ετσι η λύση που φαίνεται να προκρίνεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του sofokleousin.gr,   είναι η «χρηματοδοτική γέφυρα» για την αποπληρωμή των δόσεων που λήγουν στις 30 Ιουνίου με τη χρήση κεφαλαίων από τα κέρδη των ομολόγων και τα 1,2 δισ. που εκ παραδρομής επιστράφηκαν. 

Σε αυτό το σχέδια αντιδρά σθεναρά ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σε διαφορετική περίπτωση για την εποικοδομητική παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτείται η εκ νέου διασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος από τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς η κοινή αποδοχή στήριξης της βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως επισημαίνουν πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις για την Κριστίν Λαγκάρντ το ζήτημα της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου είναι μείζον και σε προσωπικό επίπεδο καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με εσωτερική κρίση. Σε αυτή μάλιστα την περίοδο που συγκροτείται και το αντίπαλο δέος των BRICS το κλίμα στο ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα τεταμένο και μια τέτοιου βεληνεκούς αποτυχία μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα εξελίξεων.