ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ομιλία του Τσίπρα στους βουλευτές του και το δίλημμα που τους έθεσε

Κάλεσμα στους βουλευτές του να διατηρήσουν την ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος μπροστά στις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές, απηύθυνε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

 

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος συνεδριάζει αυτή την ώρα κεκλεισμένων των θυρών και σε βαρύ κλίμα καθώς η κρίσιμη ψηφοφορία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου έχει διχάσει το κόμμα. 

Ωστόσο, κατά την άφιξή του στην κοινοβουλευτική ομάδα οι βουλευτές τον υποδέχτηκαν με θερμό χειροκρότημα ενώ εντύπωση προκάλεσε και η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου – θα καταψηφίσει τη συμφωνία – η οποία τον αγκάλιασε και τον φίλησε, όντας πάντως κατηφής. 

Σύμφωνα, με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε μια ομιλία κατά την οποία φάνηκε να συναισθάνεται απολύτως την κριτική, τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες των βουλευτών του. Επιπλέον, περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες και στη Σύνοδο, καθώς επίσης και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα.

Σημείωσε δε, ότι ο ίδιος από την πλευρά του εξάντλησε όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε με ειλικρινή τρόπο από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση αυτή τη στιγμή, είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε τη μάχη όχι μόνο στις 17 ώρες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης αλλά και όλους τους προηγούμενους μήνες στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση τίμησε τη λαϊκή εντολή της 25 Γενάρη και ότι προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια και όλα τα διαπραγματευτικά μέσα.

Όλο αυτό χρονικό διάστημα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε τη βούληση ούτε την προσπάθεια της κυβέρνησης για να φέρει μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα με τρόπο ξεκάθαρο, καθώς υπήρχε, όπως τόνισε, εκφρασμένη πολιτική βούληση από συγκεκριμένους συντηρητικούς κύκλους μέσα στην ευρωζώνη για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα με τρόπο που δεν θα άφηνε και τις δυνατότητες να αξιοποιηθούν όποια θετικά θα υπήρχαν σε ένα εθνικό νόμισμα.

Υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι χρέος της κυβέρνησης ήταν και είναι να αποφευχθεί μια σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και της οικονομικής καταστροφής και πως ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο προσπάθησε να διαπραγματευτεί ώστε να βελτιώσει οτιδήποτε μπορεί, αλλά και πως γι' αυτό ο ίδιος έμεινε μέχρι τελευταία στιγμή το πρωί της Δευτέρας στη Σύνοδο, για να δώσει αυτή τη μάχη.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη, ότι σε όλο αυτό το εξάμηνο και με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε συγκεκριμένη βούληση, εκφρασμένη με έμμεσο και άμεσο τρόπο, να πέσει η κυβέρνηση, να υπάρξει ένα νέου τύπου κυβερνητικό σχήμα και πως αυτό ήταν ένα σχέδιο που απεργάζονταν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, ο κ. Τσίπρας, συναισθανόμενος απολύτως και τα ζητήματα και τις κριτικές και τις αιτιάσεις και τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες, κάλεσε τους βουλευτές να διατηρηθεί η ενότητα και της ΚΟ και του κόμματος, μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Σε άλλα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα που δίνουν πολιτικό κλίμα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάθισε δίπλα στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ συνομίλησε και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.