ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προκλητική αντιπρόταση των δανειστών – Διέγραψαν τις ελληνικές προτάσεις

Μία εικόνα από την πεντασέλιδη αντιπρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα διέρρευσε σε διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

 

Το έγγραφο της αντιπρότασης που οι θεσμοί με κόκκινο έχουν επισημάνει τις διαφωνίες τους με τις ελληνικές προτάσεις δημοσίευσε η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει ότι η Αθήνα εξαναγκάζεται να αυξήσει τον ΦΠΑ και να κάνει σαρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι κόκκινες «μουτζούρες» είναι όλα όσα οι δανειστές απορρίπτουν, ενώ τα υπογραμμισμένα σημεία δείχνουν τις νέες προτάσεις.

Ενας από τους δημοσιογράφους που πήραν στα χέρια τους το έγγραφο ανέφερε: «τόσες κόκκινες διορθώσεις είχα να δω από έκθεσή μου στο κολέγιο».

Προκλητική αντιπρόταση: Ζητούν κατάργηση ΕΚΑΣ και λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις

Η αντιπρόταση κινείται στη γραμμή του ΔΝΤ και, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ζητά:

*Εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ από τις δαπάνες για το ασφαλιστικό, με κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2017.

*Τέρμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από 1ης Ιουλίου του 2015 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2016, όπως προβλέπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

*Ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

*Κατάργηση εισφορών υπέρ τρίων (π.χ. αγγελιόσημο)

*Ακόμη υψηλότερα έσοδα από τον ΦΠΑ, με υιοθέτηση δύο και όχι τριών συντελεστών, προκειμένου να εισρεύσουν στα ταμεία πρόσθετοι φόροι της τάξης του 1% του ΑΕΠ έναντι 0,74% που προβλέπει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.

*Υπαγωγή της εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23% αντί του 13%.

*Κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για τους κατοίκους των νησιών.

*Κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα.

*Χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων με τον φορολογικό συντελεστή να αυξάνεται από το 26% στο 28% και όχι στο 29%, όπως προτείνει η Αθήνα.

*Απόσυρση της έκτακτης εισφοράς 12% που προβλέπει η ελληνική πρόταση για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.

*Πορκαταβολή φόρου 100% από τα νομικά πρόσωπα.

*Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται η ισχύς της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις προηγούμενες, μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις.

*Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ αντί 200 εκατομμυρίων που προτείνει η Αθήνα.

*Αφαίρεση των εσόδων από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.

Οπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες ότι η εν λόγω πρόταση, που εκπορεύεται από το ΔΝΤ, είναι «απολύτως απαράδεκτη» για την ελληνική κυβέρνηση. Σε μια πρώτη εκτίμηση, οι αξιώσεις του ΔΝΤ οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα της τάξης των 2 δις, έναντι των περίπου 8 δις που έχει προτείνει η Αθήνα – δηλαδή, συνολικά, σε ένα πακέτο μέτρων 10 δις ευρώ!.

Δείτε εδώ ολόκληρη την αντιπρόταση των θεσμών