ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τύχη της Ελλάδας στο…τραπέζι του Eurogroup – Όλες οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες

Νωρίτερα κατά μία ώρα ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup, γεγονός, που από πολλούς θεωρήθηκε θετικό γεγονός, καθώς  οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, κάνουν  λόγο για «πράσινο φως» απότους τεχνοκράτες του Euroworking Group στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να προχωρήσουν στη συζήτηση για τη συμφωνία., αυξάνοντας τις πιθανότητες να βγει «λευκός καπνός»

Κατά την είσοδό τους οι υπουργοί Οικονομικών άφησαν να διαφανεί μια νότα αισιοδοξίας

 

 

Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τους υπουργούς και τους Θεσμούς για να καταλάβει ποιες βελτιώσεις πρέπει να κάνει στις προτάσεις της. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μία «πολύ πολύ δυνατή» δέσμευση για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη.

Μισέλ Σαπέν (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η ελληνική κυβέρνηση είχε το κουράγιο να πάει στη βουλή και να πάρει μία διαπραγματευτική εντολή που υιοθετήθηκε από μεγάλη πλειοψηφία. Οι Θεσμοί θεωρούν ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι καλή βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Η εμπιστοσύνη είναι ένα βασικό στοιχείο, αν θέλουμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη συμφωνία. Το Eurogroup πρέπει να δείξει, αν υπάρχει εμπιστοσύνη, ότι είναι ικανό να προσφέρει στήριξη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι είναι σημαντικό να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει ταμπού για το χρέος, αλλά δεν θέλουμε ονομαστική μείωση. Είναι μία κόκκινη γραμμή για πολλά μέλη.

Έντουαρντ Σικλούνα (ΥΠΟΙΚ Μάλτας): Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λυθεί σήμερα. Υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ επιφυλακτικοί. Θα ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις με ανοιχτό μυαλό στο Eurogroup. Η Ελλάδα προτείνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την τελευταία φορά.

Μακρόν:Το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει και μείωση του χρέους. «Είναι απαραίτητο να μειωθεί το βάρος του χρέους έτσι ώστε να μην καταστραφεί η ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Μακρόν στη Wlet.

Πιερ Κάρλο Παντοάν (Ιταλός ΥΠΟΙΚ): Ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Είμαστε εδώ με ανοιχτό μυαλό. Δεν είμαστε εδώ για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά για να αξιολογήσουμε το αν μπορούν να ξεκινήσουν. Θα είναι πολύωρο το σημερινό Eurogroup.

Χάρης Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα. Σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι βοηθήσουμε και να  στηρίξουμε το αίτημα της Ελλάδας.

 

Μάικλ Νούναν (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες. Νομίζω ότι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον μέτρα. Περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Χαίρομαι για τη συντριπτική πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Κάποιοι λένε ότι οι Ελληνες πρέπει να κινηθούν γρήγορα στην εφαρμογή μέτρων γιατί αν διαβρωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία θα υπάρχει ζήτημα στην εφαρμογή. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Είναι δύσκολο να αποδώσεις όταν μειώνεται η κυβερνητική πλειοψηφία. Για αυτό πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να φέρουν τις νομοθετικές αλλαγές που χρειάζονται. Η βιωσιμότητα του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν το πρόγραμμα είναι αρκετό για να προκαλέσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα ήταν καλύτερο αν ό,τι συμβαίνει τώρα, είχε γίνει το Φεβρουάριο. Στο μεσοδιάστημα υπήρξε μεγάλη ζημιά. Το δημοψήφισμα ήταν πολιτική νίκη για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά οικονομικά και κοινωνικά ήταν καταστροφικό.

Ντομπρόβσκις: Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έδειξε προθυμία για συμφωνία, υπάρχουν ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα μέσω του ESM

Ερικ Βίεμπες (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Ολλανδίας): «Οι Θεσμοί συνιστούν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν κάποιοι όροι καλυφθούν. Εκτιμούν ότι το ελληνικό πλάνο είναι πιο αδύναμο σε κάποιους τομείς. Συζητάμε μία πρόταση την οποία η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε άγρια πριν από μία εβδομάδα. Αυτή είναι σοβαρή ανησυχία. Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα μπροστά, αλλά οι Θεσμοί είναι επικριτικοί για το σχέδιο, λείπουν λεπτομέρειες».