ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ.Σκρέκας: Συμφωνία στις Βρυξέλλες για στήριξη ευάλωτων ομάδων από την ενεργειακή κρίση

«Με τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο, στηρίζουμε τους καταναλωτές και θωρακίζουμε την κοινωνία που δοκιμάζεται, με ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας, απέναντι στην εκρηκτική διάσταση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης». Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με αφορμή τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές του κλιματικού νόμου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής σημαντικής, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασίας που είχε στις Βρυξέλλες, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης καταναλωτών, με την γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και τη γενική διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen.

«Θέτουμε πλαφόν στις αμοιβές των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάσει το πραγματικό κόστος παραγωγής τους ενώ επιτυγχάνουμε την αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, ενώ σε δεύτερο πλάνο έρχεται η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή, με την επιπλέον επιδότηση», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της ΝΔ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ενέργεια τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας δεν κατάφερε τίποτα και κυρίως δεν κέρδισε την απεξάρτηση της χονδρικής τιμής των προμηθευτών με αποτέλεσμα η ενεργειακή ακρίβεια να συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εθνικός κλιματικός νόμος μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και αύριο θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Μαίου, με τη ψήφισή του.

Υπέρ της αρχής του νέου εθνικού κλιματικού νόμου τάχθηκε η ΝΔ ενώ από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ενώ το ΚΚΕ, η ΕΛ.ΛΥ και το ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «αποσπασματικού, πρόχειρου και επικίνδυνου νομοσχεδίου, χωρίς ρεαλιστικούς στόχους», κατηγορώντας την ότι «περιορίστηκε σε μία αρνητική κριτική χωρίς να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις».