ΠΟΛΙΤΙΚΗ

…και τώρα έξοδος από το μνημόνιο… σε τέσσερα βήματα. Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης.

Για την επόμενη μεγάλη κίνηση είναι έτοιμη τώρα η κυβέρνηση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, που έλαβε από τη Βουλή.

Όλα τα κυβερνητικά βλέμματα στρέφονται πλέον στη  διαπραγμάτευση του χρέους καθώς και  την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Η ομαλή εξέλιξη της αξιολόγησης, χωρίς δυσάρεστες επιπλοκές και η ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests των τραπεζών, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, για την αφετηρία της προσπάθειας εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.

Το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προβλέπει τα εξής επόμενα βήματα:

Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.

Επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς το ΔΝΤ όπου, επισήμως, θα ζητεί τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των αγορών.

Εναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων, «letter of intent».

Πριν από όλα αυτά, ιδιαίτερη σημασία έχει η συνάντηση της Κυριακής του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Μία συνάντηση κρίσιμη για την πορεία της διαπραγμάτευσης.