ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καρφιά» Τσίπρα: Εμείς θα επιλέξουμε τα μέτρα – Δεν θέλουν να τελειώσει η αξιολόγηση

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω τις πολιτικές λιτότητες και να επιστρέψει στα μονοπάτια της ανάπτυξης εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

 

Τούτες τις ημέρες ολοκληρώνονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση του προγράμματος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον πορτογάλο πρωθυπουργό.

Τα συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι «κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγει η κυβέρνηση τα μέσα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων». Αυτό είναι θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως είπε βασική αρχή είναι ο σεβασμός στο κυριαρχικό δικαίωμα ενός λαού να επιλέγει κυβερνήσεις και αυτές τον τρόπο που θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους. 

Σαφή ήταν τα καρφιά και απέναντι στο ΔΝΤ καθώς όπως είπε η ΕΕ έχει γίνει σοφότερη από την κρίση και δεν χρειάζεται τεχνοκράτες και «συμβουλάτορες». 

Οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας. Η Ευρώπη μπορεί από μόνη της.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε. Είπε πως στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές. Είναι παράδοξο όσοι επέμειναν τότε στο λάθος να επιμένουν και τώρα στην εφαρμογή του λάθους (σ.σ. έκανε αναφορά στους πολλαπλασιαστές) και μετά να λένε ότι φταίτε εσείς που «δεν το εφαρμόζετε με ευχαρίστηση».

Δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς, αλλά με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και με την προοπτική της Ευρώπης. Βρισκόμαστε μπροστά σε τρεις κρίσεις (προσφυγική, ασφάλειας, οικονομική) και έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο δημοψήφισμα (Βρετανία). Όταν το πρόβλημα είναι οι κανόνες πρέπει να τους «διορθώσεις», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση είπε ότι έχουμε μια δύσκολη συμφωνία και ζητούμε να την τηρήσουν οι δανειστές. Αμέσως μετά την α΄ αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σημείωσε ότι η χώρα πηγαίνει καλύτερα σε ότι αφορά τους στόχους (πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και οριακή ύφεση). Αφού δεν έχουν δυσχεράνει οι όροι πρέπει είτε να καλυτερέψουν οι προβλέψεις για τα μέτρα είτε να μείνουμε σε αυτά. Ζητάμε να εφαρμοστούν όσα συμφωνήσαμε.

Εξοδος από τη λιτότητα

Καλούμαστε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον πορτογάλο ομόλογό του Αντώνιο Κόστα.

Ως τέτοιες περιέγραψε την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας, τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και την εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας σε μια κρίσιμη περίοδο. 

Οι προκλήσεις έχουν επίκεντρο τη Μεσόγειο παρότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ξεπερνούν την περιοχή μας. Επιτάσσουν τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι κοινή προκήρυξη που υπογράψαμε έχει στόχο να προωθήσουμε το κοινό μας όραμα: την επιστροφή της Ευρώπης στις αρχές της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

Οι χώρες μας δέχτηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας που κοινή μας πεποίθηση είναι ότι οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση του λαού και αύξησης του χρέους. Παράλληλα συνέβαλαν στο να αυξηθούν τα ξενοφοβία σύνδρομα και η ακροδεξιά. Αυτός είναι και ο μεγάλος κίνδυνος.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί έχουν χρέος να συνεργαστούν.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις προσπάθειες της αριστερής κυβέρνησης της Πορτογαλίας να ανασυγκροτήσει τη χώρα μετά τα μνημόνια. «Η δική σας επιτυχία να ξεπεράσετε τις συνέπειες της λιτότητας ανοίγει το δρόμο και στην Ελλάδα», είπε απευθυνόμενος στον πορτογάλο πρωθυπουργό.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δυο κρίσεις: την οικονομική και την προσφυγική, σημείωσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε την Πορτογαλία γιατί παρότι είναι πολύ μακριά από την κρίση και με μικρό πληθυσμό ήταν η πρώτη κυβέρνηση που προθυμοποιήθηκε να πάρει ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων για μετεγκατάσταση. Αυτό έγινε ενώ χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό αρνήθηκαν να πάρουν έστω και ένα.

Εδώ μπορεί να δει κανείς στην πράξη τη διαφορά ανάμεσα σε κυβερνήσεις που εννοούν τις αξίες της Ευρώπης και άλλες που θεωρούν οι αξίες της Ευρώπης είναι α λα καρτ.

Ισως κάποιοι δεν θέλουν να τελειώσει η αξιολόγηση 

Σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το ζήτημα του χρέους και της ελάφρυνσης, της δημιουργίας ενός δημοσιονομικού περιθωρίου, που θα δίνει περιθώρια να πέσουν λεφτά και στην ανάπτυξη και όχι μόνο στο χρέος, είναι ένα κοινό θέμα.

«Η συμφωνία λέει ξεκάθαρα ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Και όταν κάτι ξεκινάει, τελειώνει κιόλας. Ενδεχομένως κάποιοι που δεν θέλουν να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, δεν θέλουν και να τελειώσει ποτέ η αξιολόγηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πίστωση χρόνου

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βγει από το μνημόνιο, όπως οι άλλες χώρες, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι από το 2010 ως το 2015 συντελέστηκε περισσότερη καταστροφή, σε σχέση με τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Χάσαμε το 25% του εθνικού πλούτου, εκτινάχθηκε η ανεργία. Είδαμε να εφαρμόζονται μέτρα συνολικού ύψους 63 δισ. ευρώ. Αυτό δεν έγινε πουθενά στην Ευρώπη. Χρειάζεται μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημείωσε.

Για εμάς έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι αυτό τον αγώνα δεν τον διεξάγουμε μόνοι, ότι έχουμε κυβερνήσεις – συμμάχους στον αγώνα να υπερβούμε τη λογική της λιτότητας.

Η Ευρώπη έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε εναλλακτικές πολιτικές και να αποδείξουμε εφαρμόζοντάς τις ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από αυτές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Αντόνιο Κόστα: Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα

Τη διάθεση της Πορτογαλίας να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από ότι προβλέπει η συμφωνία μετεγκατάστασης, αλλά και τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια αλλαγής του μείγματος πολιτικής στην Ευρώπη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Ο κ. Κόστα υπογράμμισε ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν ξεκίνησε το 2010. Υπάρχει δομικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με τις ασυμμετρίες μεταξύ των διαφορετικών οικονομιών. Είναι απαραίτητο να καταβάλλουμε προσπάθειες μεγαλύτερης σύγκλισης των οικονομιών.

Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση γιατί δεν έδωσαν αποτελέσματα σε καμία χώρα που εφαρμόστηκαν. Πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, υπογράμμισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος και στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι Πορτογαλία και Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστούν, όχι για σύγκρουση με την Ε.Ε, αλλά με εποικοδομητική λογική ώστε να δημιουργηθούν συμμαχίες, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο.

«Εχουμε θέληση να συνεργαστούμε για να έχουμε μια ΕΕ με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας ώστε οι Ευρωπαίοι να ξαναπιστέψουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», σημείωσε.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ολόκληρης της Ε.Ε. Κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα, φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την προθυμία της Πορτογαλίας εξ αρχής να συνεργαστεί και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πέρα από τον αριθμό των προσφύγων που έχουν αποδεχτεί να λάβουν τα κράτη μέλη, εμείς σε διμερή βάση θα αποδεχτούμε μετεγκατάσταση περισσότερων προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Πορτογαλία, υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα προσαρμογής και οι πληγές

Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσαρμογής και αναφέρεται από την Ευρώπη χώρα που συμμορφώθηκε με το πρόγραμμα. Χαιρόμαστε για αυτό αλλά δεν παραγνωρίζουμε ότι το χρέος από 97% του ΑΕΠ έφτασε στο 130% και παράλληλα ανέβηκε η ανεργία και αυξήθηκε η φτώχια, σχολίασε ο Αντόνιο Κόστα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίστηκαν τα δομικά προβλήματα. Γι' αυτό παρουσιάζουμε τον επόμενο μήνα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Οπως είπε η Πορτογαλία δεν έθεσε θέμα αναδιάρθρωσης χρέους αλλά ζητά καλύτερη κατανομή των πόρων ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις και να υπάρξει σύγκλιση με την Ευρώπη.