ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταφθάνει το «κουαρτέτο» στην Αθήνα για το δεύτερο βαρύ πακέτο μέτρων

Επανέρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, μετά τη ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων. Σειρά στη διαπραγμάτευση έχει το κόκκινο πανί του ασφαλιστικού, ενώ αρχίζει η κρίσιμη αξιολόγηση για τη δόση των 2 δισ. ευρώ. 

 

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, μαζί με τους τρεις εκπροσώπους των θεσμών, έρχονται -εκτός απροόπτου- αύριο, Τρίτη, στην Αθήνα και αρχίζουν σαρωτικό έλεγχο στις μεταρρυθμίσεις που έχει επιτύχει ως τώρα η κυβέρνηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντος του Νοεμβρίου.

Στό επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο θα τεθούν ασφαλιστικό, φορολογικό, αλλά και συνταξιοδοτικό και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί.

Στην συνέχεια σειρά έχει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάτι το οποίο απασχολεί έντονα τόσο το ΔΝΤ, όσο και τους υπόλοιπους θεσμούς. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόνο 30% καλύφθηκαν από το νομοσχέδιο που πέρασε την Παρασκευή από την Βουλή και αυτό ίσως αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση, σε σχέση και με την εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού 2 δισ. της συμφωνίας, στο οποίο ελπίζουν πολύ στην Αθήνα. 

Η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων φέρεται να είναι πιο επώδυνη από την πρώτη, με μέτρα που θα πλήττουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. 

Ποιά είναι τα σημεία «φωτιά» που θα καθορίσουν την εκταμίευση:

  • Η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό
  • Η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ
  • Το ζήτημα των εισφορών στον ΟΑΕΕ
  • Η κατάργηση του ΕΚΑΣ
  • Η καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους