ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καταιγίδα» επιθέσεων από γαλάζια στελέχη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ο Α. Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός σε αντίθεση με τους "γαλάζιους συντρόφους του" αποφεύγει να τοποθετηθεί δημοσίως, καθώς θεωρεί πως σε πρώτο πλάνο είναι η χώρα, ασχέτως του ποιος την κυβερνά.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές προστριβές, τις γκρίνιες και πιθανόν και τις επιθέσεις στο πρόσωπο του καθώς δεν είναι λίγοι όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί και άλλοι τόσοι που σχεδιάζουν να το πράξουν, επιρρίπτοντας του ευθύνες για την εκλογική ήττα.

Από την Πέμπτη και μετά, οπότε και ξεκινά η κοινοβουλευτική περίοδος ο Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με το κλίμα  που επικρατεί στα γραφεία της Συγγρού,  θα πρέπει να αμυνθεί στις βολές για τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος .

Σε εξέλιξη βρίσκεται και μια διελκυστίνδα ανάμεσα σε στελέχη που διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση της ΝΔ από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο και σε παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά και εκτιμούν ότι το κόμμα θα έπρεπε να επιμείνει σε μια αντιμνημονιακή ατζέντα.

Ήδη, στην ηγεσία έχει διαμηνυθεί να μην δοκιμάσει κλειστές διαδικασίες με μονόλογο του Αντώνη Σαμαρά, κάτι που φαίνεται πως γίνεται αποδεκτό. Έτσι, όταν λάβει χώρα αυτή η πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, αναμένεται να έχουμε και την πρώτη «καταιγίδα» στη ΝΔ.

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα λάβουν το λόγο οι βουλευτές, αφού η απόφαση της ηγεσίας είναι να μην γίνει τώρα η συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Η απόφαση αυτή επιτείνει τη δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ ακόμα και στελέχη που δεν προκρίνουν τη γραμμή σύγκρουσης με την ηγεσία ζητούν να υπάρξει συζήτηση και γενναία αυτοκριτική.

Σε άρθρο του στα Νέα, ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπογραμμίζει ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ αναμένουν να δουν «τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες». «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδεολογική, οργανωτική και επικοινωνιακή ανασυγκρότηση. Η ακολουθούμενη τακτική συσπειρώνει το κόμμα, αλλά δεν διευρύνει την εκλογική μας βάση» σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι «οφείλουμε να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε τα αίτια της ήττας για να διορθώσουμε πορεία».

Στο παρασκήνιο, οι συναντήσεις, τα ραντεβού και τα τετ- α – τετ, «οργιάζουν» καθώς στην παράταξη φαίνεται να δημιουργούνται συμμαχίες, υπέρ, κατά του Σαμαρά αλλά και ουδετερότητας που θα κρίνουν και το αύριο της Νέας Δημοκρατίας.

Ήδη οι διαθέσεις φάνηκαν από τον ορισμό της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στη θέση της γραμματέως της ΚΟ της ΝΔ. Ο ορισμός ήταν άκυρος βάσει καταστατικού και η κυρία Ασημακοπούλου κλήθηκε να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, επικαλούμενη οικογενειακούς λόγους.

Την κυρία Ασημακοπούλου κλήθηκε να αντικαταστήσει ο σχεδόν παροπλισμένος βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο ορισμός του όμως δεν ήταν ανέφελος. Οι καραμανλικοί προωθούσαν για τη θέση τον πολύπειρο κοινοβουλευτικό Γιώργο Βλάχο, ενώ και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης ήταν επιλογή μερίδας στελεχών.

Ενδιαφέρον έχει και ο ορισμός του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Σύμφωνα με φήμες στη γαλάζια πιάτσα, ο κύριος Μητσοτάκης από κοινού με τους κυρίους Δένδια και Χατζηδάκη αλλά και την κυρία Κεφαλογιάννη είχαν ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφραστεί και σε κάποια κοινή παρέμβαση στη συζήτηση για τα εσωτερικά της ΝΔ, χωρίς βεβαίως να τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά.