ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Αυτό είναι το δόγμα της φετινής αντιπυρικής περιόδου

«Το φετινό δόγμα της αντιπυρικής περιόδου είναι να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις φυσικές καταστροφές από τα φαινόμενα τα οποία θα ξεσπάσουν. Να μπορέσουμε να έχουμε λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτησή τους, με ολιστική προσέγγιση από όλους μαζί τους συναρμόδιους φορείς» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το σχέδιο της δημόσιας σύμβασης για την «Προμήθεια οκτώ Πυροσβεστικών Ελικοπτέρων Μεσαίου Τύπου».

Ο κ. Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε πως «η μεγάλη εικόνα της Ελλάδας σε ότι αφορά την Πολιτική Προστασία τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαφορετική. Πάντα θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά εφέτος μπαίνουμε με μια καλή προετοιμασία στην αντιπυρική περίοδο».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφερόμενος σε γενικότερες παρατηρήσεις της Αντιπολίτευσης που αφορούν την Πολιτική Προστασία και την αντιπυρική προστασία, επισήμανε πολιτικά ότι «μέχρι το 2019 η Πολιτική Προστασία της χώρας ήταν ένα τμήμα μιας συνολικής Γενικής Γραμματεία, δύο δωματίων στο κτήριο επί της οδού Ευαγγελιστρίας, με 10 υπολογιστές και σήμερα έχουμε μια ολόκληρη δομή Πολιτικής Προστασίας».

Σχετικά με την στελέχωση των Πυροσβεστικών δυνάμεων, ο κ. Κεφαλογιάννης ανάφερε ότι εφέτος την αντιπυρική μάχη θα δώσουν περίπου 5.500 άτομα από συλλόγους εθελοντών, συν 5.000 εθελοντές πυροσβέστες, μαζί με τους 18.000 άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος (εκ των οποίων οι 15.500 είναι μόνιμο προσωπικό μαζί με τους 5ετούς υποχρέωσης και 2.500 εποχικοί πυροσβέστες που από φέτος οι συμβάσεις τους έχουν 8μηνη και όχι 6μηνη διάρκεια) . Αριθμός μεγαλύτερος από πότε καθώς το 2019 τα στελέχη της Πυροσβεστικής ήταν μόνο 13.000 συν 950 εποχικούς Πυροσβέστες. Παράλληλα, διπλασιάσθηκαν μέσω χορηγιών που έχει κάνει και ο ΔΕΔΗΕ τα drone επιτήρησης και εφέτος θα φτάνουν τα 82 από τα 40 που είχαμε πέρυσι, ενώ η χρήση τους επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό το μέτρο του καθαρισμού των οικοπέδων που η εφαρμογή του ξεκίνησε πέρυσι και δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις για την βελτίωση του πλαισίου.

Για το πρόγραμμα «ΑΝΤΙ-ΝΕΡΟ», ο υπουργός είπε πως θα φτάσει τα 580 εκατ. ευρώ και στο οποίο περιλαμβάνονται οι αντιπυρικές ζώνες, οι καθαρισμού δασών, η συντήρηση δεξαμενών.

Αποσαφήνισε πως το συνεκτικό πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αφορά τέσσερις άξονες και περιλαμβάνει 41 συνολικές δράσεις που δεν αφορά μόνο την πυρόσβεση, αλλά όλη την Πολιτική Προστασία της χώρας και των φορέων της δημόσιας διοίκησης.

Για τα εναέρια μέσα, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι εφέτος όπως και πέρυσι θα έχουμε περί τα 49 ενοικιασμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, σε διασπορά σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, όπου μαζί με τον εθνικό μας στόλο θα έχουμε γύρω συνολικά τα περί 80 με 85 πτητικά μέσα, συν εκείνα που θα προστεθούν από το πρόγραμμα σε αντικατάσταση γηρασμένων εναέριων μέσων από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ. Η Ελλάδα, σημείωσε ο υπουργός, το 2028 θα είμαστε μαζί με την Γαλλία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα παραλάβουν τα επτά νέα Καναντέρ από το εργοστάσιο του Καναδά.

Ο κ. Κεφαλογιάννης απέρριψε το δίλημμά «ενοικίαση ή αγορά νέων αεροσκαφών» λέγοντας ότι «μέχρι να αποκτήσουμε τον δικό μας ικανό εθνικό στόλο πυροσβεστικών εναέριων μέσων που θα θέλουμε, θα υπάρχει αυτή η διαδικασία της ενοικίασης». Ξεκαθάρισε ότι το κόστος των περίπου 580 εκατ. ευρώ για ενοικίαση πτητικών αεροπυροσβεστικών μέσων αφορά το σύνολο της πενταετίας και όχι ενός έτους.

Για τον διεθνή διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια των 8 ελικοπτέρων «μεσαίου τύπου» ο κ. Κεφαλογιάννης είπε πως έγινε σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, ξεκίνησε πριν ένα έτος και ολοκληρώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς, έχοντας υψηλές προδιαγραφές σχετικά με την επιχειρησιακή ικανότητα των οκτώ ελικοπτέρων καθώς και την τριετή, μετά την παράδοση και του τελευταίου ελικοπτέρου, την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης του ιπτάμενου και του τεχνικού προσωπικού, την τεχνική υποστήριξη με επίγειο εξοπλισμό καθώς και τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα για την υποστήριξή τους από τον ανάδοχο. Παράλληλα, υπάρχει και το δικαίωμα προαίρεση για την προμήθεια και άλλων δύο ελικοπτέρων.

Τα οκτώ αυτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου, σημείωσε, σκοπό έχουν την συνδρομή τους σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης, αλλά και με δυνατότητες χρήσης για μεταφορά προσωπικού και διάσωσης..

Το έργο, είπε ο υπουργός ανατέθηκε στην μια και μόνη κοινοπραξία που εκδήλωσε ενδιαφέρον με συνολική προσφερόμενο τίμημα των 311.199.000 ευρώ. Το σχέδιο της σύμβασης εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η χρηματοδότηση της προμήθειας θα γίνει τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και από το ΕΣΠΑ μέσω του τομεακού προγράμματος. Ειδικότερα τα έξι ελικόπτερα θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και τα άλλα δύο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη Ευάγγελος Τουρνάς σχετικά με την αναγκαιότητα της προμήθειας των 8 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου είπε αυτή διατυπώθηκε το Πυροσβεστικό Σώμα και το Επιτελικό Συμβούλιο Σχεδιασμού και όχι από την πολιτική ηγεσία. Το κόστος, ανέφερε δεν είναι υψηλό εάν συνυπολογιστούν τα τεχνικά μέσα και συστήματα που προστέθηκαν σύμφωνα με τις επιτελικές ανάγκες που διατυπώθηκαν από τις μεικτές ομάδες εργασίας που έγιναν ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα των αποστολών του Πυροσβεστικούς Σώματος. Πρόκειται είπε ο κ. Τουρνά για ένα τύπο ελικοπτέρου που θα κάνει αεροπυρόσβεση, διακομιδές, διάσωση, μεταφορά 19 ατόμων προσωπικού (12 αεροκομάντο με τον εξοπλισμό τους), αλλά κυρίως αυτό που διαθέτει είναι μια ενσωματωμένη δεξαμενή 4.300 λίτρων νερού κάτι που έκανε την διαφορά και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο υπήρξε μια μόνο προσφορά. Ο δεύτερος λόγος, ήταν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα παράδοσης προκειμένου να μπορεί να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η παράδοσή τους θα γίνει γρήγορα, τα δύο πρώτα ελικόπτερα θα παραδοθούν μέσα σε δύο έτη και τα υπόλοιπα μέσα σε τέσσερα χρόνια, καθώς η γραμμή παραγωγής τους είναι ενεργή.

Ο κ. Τουρνάς, απαντώντας στην αντιπολίτευση ανέφερε ότι οι δράσεις του Υπουργείου δίνουν εξίσου βάρος στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Έκανε εκτενείς αναφορά στην υλοποίηση του προγράμματος ΑΝΤΙ-ΝΕΡΟ, τα αυξημένα κονδύλια που δόθηκαν σε δήμους και περιφέρειες για προληπτικές δράσεις και τους ΑΙΓΙΣ. Σχετικά με την στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, ο υφυπουργός εστίασε στις 20 μονάδες δασοκομάτος, με 1.500 άτομα που θα υπάρξουν εφέτος και θα κατανεμηθούν σε νέες τέσσερις βάσεις, στην Χαλκίδα, την Ζάκυνθο, τον Πύργο Ηλείας και τα Χανιά. Πρόκειται, είπε, για έναν πολλαπλασιαστή δυνάμεων.

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, από την πλευρά του απαντώντας σε ερωτήματα της Αντιπολίτευσης σχετικά με τον διαγωνισμό της προμήθειας των 8 ελικοπτέρων «μεσαίου τύπου» ανέφερε ότι ακολουθήθηκε για πρώτη φορά ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός (δεν έγινε μέσω προγράμματος του ΥΠΕΘΑ), ενώ κατά την διαβούλευση όλες οι υποψήφιες εταιρείες γνώριζαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τις τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις. Τα δε σχόλια, που υπήρξαν από την αγορά στην φάση της διαβούλευσης, ενσωματώθηκαν στο Τεύχος της Προκήρυξης. Οι ανταγωνίστριες εταιρείες που τελικά αποφάσισαν και δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό απέστειλαν επιστολές που εξηγούσαν τους λόγους αυτής της αποχής τους, σημειώνοντας ότι δεν είχαν καμία σχέση με τους όρους του διαγωνισμούς και εξήραν την διαφάνεια της διαδικασίας. Ο έλεγχος του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έγινε μια φορά, αλλά δύο φορές. Ο κ. Σταμπουλίδης, σχετικά με τα προγράμματα προστασία δασών είπε ότι το Ταμείο έχει υλοποιήσει διαγωνισμούς ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, δεν υπάρχει δασικό οικοσύστημα που η διεύθυνση Δασών να έχει υποδείξει ότι χρειάζονται να γίνουν παρεμβάσεις καθαρισμού ή αντιπυρικές ζώνες και να μην έχει γίνει. Αυτή την στιγμή υλοποιείται η τρίτη φάση διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών σε όλη της επικράτεια. Περισσότερα από 70.000 στρεμμάτων ζώνης επίδρασης έχουν γίνει αντιπυρικές ζώνες, ενώ επίσης δημιουργούνται και υδατοδεξαμενές.