ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: «Τραυματισμένη» η Βρετανία, ακόμη κι εάν επιλέξει να μείνει στην Ε.Ε

Την εκτίμηση ότι η Βρετανία θα είναι «τραυματισμένη», ακόμη και εάν επιλέξει να παραμείνει στην Ε.Ε. εξέφρασε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

 

 

 

 

Μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα» και αναφερόμενος στην ιστορική πορεία της χώρας από μια παγκόσμια αυτοκρατορία, στο σημερινό Η.Β. και τη σχέση του με τα ευρωπαϊκά πράγματα, ο κ. Κεφαλογιάννης υπέδειξε ως μια εσωτερική τραυματική κατάσταση για τη χώρα και το διχαστικό κλίμα με αφορμή το δημοψήφισμα «και διότι, η ψήφος π.χ. της Ουαλίας ή της Σκωτίας δε σχετίζονται με την μελλοντική θέση των λαών των κοινοτήτων αυτών μέσα στην Ε.Ε. αλλά με την εσωτερική αντίφαση που έχει η Βρετανία» και πρόσθεσε:

«Σήμερα, αυτή η Μ. Βρετανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγείται σε ένα αμφίρροπο δημοψήφισμα στο να γίνει μικρή Αγγλία, διότι πέρα από τις εξελίξεις, οι οποίες θα υπάρξουν για τη Βρετανία και την Ε.Ε. σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, θα υπάρξουν και αποσχιστικές τάσεις και μέσα στη Βρετανία, αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Και σήμερα, ακόμη, εάν μείνει μέσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πιστεύω πως θα μείνει στο τέλος- θα είναι τραυματισμένη» συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Και η Ευρώπη, δε χρειάζεται μόνο μια ισχυρή οικονομικά Γερμανία, χρειάζεται μια ισχυρή πολιτικά Γαλλία, μια ισχυρή Βρετανία, χρειάζεται ενωμένες τις χώρες του νότου, για τα ιδιαίτερα θέματα που μας ενδιαφέρουν εμάς και χρειάζεται ο καθένας να διαδραματίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Απομονωμένοι και περιθωριοποιημένοι οδηγούμαστε όλοι σε περιπέτεια».

Σε ερώτηση, εάν η Ε.Ε. έχει προβεί σημαντικές υποχωρήσεις, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για να πειστεί η Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε. ο κ. Κεφαλογιάννης απάντησε:

«Υποτίθεται, ότι όλες οι συμφωνίες που έγιναν με τη Βρετανία, είναι μέσα στις συνθήκες. Έγινε κάτι παραπάνω, ακριβώς για να βοηθήσει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Νομίζω, ότι είναι ένα θέμα το οποίο ιστορικά θα λυθεί με τον καλύτερο τρόπο για την Ευρώπη και τους λαούς της».

Σε ερώτηση, εάν θα επηρεαστούν σε περίπτωση Brexit οι οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας με τη χώρα μας, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε:

«Είναι μια παραδοσιακή οικονομική σχέση, υπάρχει μια παραδοσιακή σχέση, με αρκετές μεγάλες συναλλαγές, δε νομίζω ότι θα επηρεάσει πάρα πολύ, παρά μόνο στο θέμα της εργασίας Ελλήνων πολιτών, που δουλεύουν πάρα πολλοί στα ερευνητικά κέντρα και στο Σίτυ και στο θέμα των Ελλήνων σπουδαστών οι οποίοι πληρώνουν δίδακτρα Ε.Ε. και όχι τα τετραπλάσια που είναι εκτός Ε.Ε., αλλά αυτό θα πλήξει και τη βρετανική οικονομία …».

Για το επιχείρημα των «υψηλών» εισφορών προς στην Ε.Ε., που κατά καιρούς έχει επικαλεστεί η Βρετανία, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι «οι πολλαπλασιαστές της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς είναι πολύ περισσότεροι» και «άρα, η αποτίμηση του κέρδους, οφέλους, μπορεί να είναι θετική στο ισοζύγιο της οικονομικής δραστηριότητας της Βρετανίας».

«Δεν είναι όλα τα θέματα οικονομικά, είναι και πολιτικά. Η Ε.Ε. τι μας έδωσε, μας έδωσε εβδομήντα χρόνια ειρήνης» πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης και συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι αυτό που ζούμε είναι δεδομένο. Εβδομήντα χρόνια ειρήνης είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα και σαράντα χρόνια δημοκρατίας για μας, τις χώρες του νότου, αυτό είναι η παρακαταθήκη μας».

Κεφαλογιάννης: «Τραυματισμένη» η Βρετανία, ακόμη κι εάν επιλέξει να μείνει στην Ε.Ε – See more at: http://www.newsone.gr/kosmos/1059445-kefalogiannis-traumatismeni-i-vretania-akomi-ki-ean-epilexi-na-mini-stin-e-e#sthash.Tu4p8OJq.dpuf