ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Στις κάλπες για αλλαγή ονόματος στις 8 Μαΐου

Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20-21-22 Μαΐου στο Στάδιο Τάε Κβον Ντο και η ψηφοφορία για την εκλογή των νομαρχιακών και τοπικών οργάνων του Κινήματος στις 08/05/2022. Την ίδια ημέρα, 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και το εσωκομματικό δημοψήφισμα για το όνομα του κόμματος.

Η εγκύκλιος σχετικά με την εκλογική διαδικασία της 8ης Μαΐου για την ανάδειξη νέων οργάνων τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, αντιπροσώπων ενόψει του 3ου Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και την επιλογή του ονόματος της Παράταξης έχει ως εξής:

Θέμα: Εκλογική Διαδικασία της Κυριακής 8ης Μαΐου, για:

την ανάδειξη νέων οργάνων Νομαρχιακών Οργανώσεων (Ν.Ο.), και Τοπικών Οργανώσεων (Τ.Ο.).
την εκλογή αντιπροσώπων για το 3ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
την επιλογή του ονόματος της Παράταξης.

1. Η Κ.Π.Ε. κατά τη συνεδρίασή της στις 20/3/2022 αποφάσισε το τρίτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής να πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20-21-22 Μαΐου στο Στάδιο Τάε Κβον Ντο και η ψηφοφορία για την εκλογή των νομαρχιακών και τοπικών οργάνων του Κινήματος στις 08/05/2022.

2. Η ψηφοφορία για την εκλογή των 4.200 συνέδρων και την ανάδειξη των νέων οργάνων στις Ν.Ο. και Τ.Ο. (Νομαρχιακές Επιτροπές, Ν.Ε., και συντονιστικές επιτροπές, Σ.Ε., αντίστοιχα) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 και ώρες 07:00 – 19:00, ενώ θα υπάρξει και ξεχωριστή διαδικασία για την επιπλέον εκλογή 100 συνέδρων από τις οργανώσεις των Χώρων Εργασίας και των Επιστημονικών Φορέων.

3. Βασική επιδίωξη θα αποτελέσει η λειτουργία τουλάχιστον ενός εκλογικού κέντρου σε κάθε δήμο, με όσο το δυνατόν περισσότερα εκλογικά τμήματα (κάλπες).

4. Την ευθύνη για τον ορισμό των μελών των εφορευτικών επιτροπών θα έχει η Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (Ν.Ο.Ε.Σ.) που συγκροτείται από τον εκάστοτε Γραμματέα της Ν.Ε. και τα μέλη Κ.Π.Ε. της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας. Σημειώνεται ότι για τις περιφέρειες που δεν υπάρχουν αντίστοιχα μέλη ή δεν επαρκούν, η επιτροπή θα συμπληρώνεται από μέλη που θα ορίσει ο Επικεφαλής της Επιτροπής Αυτοοργάνωσης, συνεπικουρούμενος συμβουλευτικά από την ΕΔΕΚΑΠ.

5. Οι υποψηφιότητες για τα όργανα και για τους συνέδρους κατατίθενται είτε ηλεκτρονικά, μέσω φόρμας που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Κινήματος Αλλαγής, είτε με email που θα αποστέλλεται στο: [email protected] μέχρι και την Τετάρτη 4/5/2022 και ώρα 14:00, ενώ επισημαίνεται ότι δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν αποκλειστικά και μόνο τα μέλη του Κινήματος. Κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα σε περισσότερα του ενός οργάνου, έχει όμως δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τη συμμετοχή του σε ένα όργανο και επίσης για να εκλεγεί σύνεδρος. Η προθεσμία απόσυρσης ή παραίτησης υποβληθείσας υποψηφιότητας εκπνέει την Πέμπτη 5/5/2022 και ώρα 12:00.

6. Η πιστοποίηση των υποψηφίων αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΔΕΚΑΠ, η οποία θα ολοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία μέχρι και την Πέμπτη 5/5/2022 και ώρα 20:00.

7. Τα πιστοποιημένα από την ΕΔΕΚΑΠ ψηφοδέλτια, τόσο για την ανάδειξη συντονιστικών επιτροπών των Τ.Ο. και νομαρχιακών επιτροπών των Ν.Ο., όσο και για την εκλογή συνέδρων για το 3ο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, προωθούνται την ίδια ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 5/5/2022 στις Ν.Ε. για την έγκαιρη εκτύπωσή τους.

8. Οι συντονιστικές επιτροπές (Σ.Ε.) των Τ.Ο. των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων των μεγάλων αστικών κέντρων Περιφέρειας Αττικής και Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς και των δημοτικών διαμερισμάτων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πατραίων και Ηρακλείου, θα είναι επταμελείς. Για τους υπόλοιπους καλλικρατικούς δήμους οι Σ.Ε. θα είναι πενταμελείς, πλην των δήμων Πέλλας (Γιαννιτσών), Αγρινίου, Ήλιδας(Αμαλιάδας) και Άργους – Μυκηνών που, ενώ οι εν λόγω δήμοι δεν είναι πρωτεύουσες νομών, το όργανο θα είναι επταμελές λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων. Εφόσον υπάρξει από κάποια Ν.Ο.Ε.Σ. αιτιολογημένο αίτημα για μετατροπή κάποιας συντονιστικής από πενταμελή σε επταμελή, αυτό θα εξετάζεται από την ΕΔΕΚΑΠ.

9. Για τις προβλεπόμενες στην §8 του άρθρου 11 του Καταστατικού οργανώσεις Χώρων Εργασίας και Επιστημόνων, η ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων στο Λεκανοπέδιο Αττικής, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος Αλλαγής, στη διεύθυνση Χαριλάου Τρικούπη 50 και από ώρα 08:00 έως 20:00. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και ώρα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32, Θεσσαλονίκη). Τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, θα λειτουργήσουν δύο ξεχωριστά εκλογικά κέντρα με δύο εκλογικά τμήματα το κάθε ένα. Οι προθεσμίες για την κατάθεση υποψηφιοτήτων θα είναι οι ίδιες που προβλέπονται από την παρούσα εγκύκλιο για όλους τους συνέδρους, δηλαδή έως την 4η Μαΐου 2022. Στην κατάσταση ψηφισάντων θα συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία του ψηφίσαντος μέλους μεταξύ των οποίων η επιστημονική ιδιότητα ή/και ο χώρος εργασίας. Ο συνολικός αριθμός των συνέδρων ανέρχεται σε εκατό (100), οι οποίοι κατανέμονται σε τριάνταπέντε (35) από τους Χώρους Εργασίας στην Αθήνα, τριάνταπέντε (35) από τους Επιστημονικούς Φορείς στην Αθήνα, δεκαπέντε (15) από του Χώρους Εργασίας στη Θεσσαλονίκη και δεκαπέντε (15) από τους Επιστημονικούς Φορείς στη Θεσσαλονίκη. Για την εκλογή μίας / ενός συνέδρου προϋπόθεση είναι η / ο υποψήφια/ος να λάβει τουλάχιστον 7 ψήφους. Στις ανωτέρω οργανώσεις δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι δεν θα έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στην ψηφοφορία της 8ης Μαΐου σε ότι αφορά στην εκλογή συνέδρων.