3 top δεξιά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή! «Αντιπολίτευση των… μαγκαλιών» και «πολιτικός απατεώνας»

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τα εργασιακά, ιδιαίτερα στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας «έφυγε η κρίση από τη χώρα αλλά μείνατε εσείς με τη δική σας εσωτερική κρίση».

Χαρακτηριστικά είπε ακόμα «δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε, στο 2014» αναφορικά με τις αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για λιποθυμίες παιδιών.

«Όταν παραπέμπω σε αναρτήσεις που κάνει για παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία γιατί το κοριτσάκι δεν ανήκε στα παιδιά που καλύπτον τα σχολικά γεύματα, επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει με τις συνέπειες της πολιτικής σας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια σχολίασε τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τους εργαζομένους στις τράπεζες. «Ενδιαφέρεστε για τις τράπεζες που εσείς τις κλείσατε, κόπτεστε για τους εργαζομένους σε αυτές όταν η 3η ανακεφαλαιοποίηση ήταν δικό σας έργο; Εκπλήσσομαι με το θράσος σας που οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης σε αντίθεση με την αξιολόγηση της συλλογικής ζημιάς που επιβάλατε στην χώρα, το κόστος είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και είναι πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Εκπλήσσομαι με το θράσος σας για τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Το κόστος που προκαλέσατε στον Έλληνα φορολογούμενο είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και οι υπουργοί σας προσωπικά».

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται να κάνει πλειοδοσία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τέλος, αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας  δεν είναι ποτέ στην αίθουσα όταν μιλάει ο κ. Βαρουφάκης. «Είπε ότι δώσατε τα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Προτείνω εξέταση κατ’ αντιπαράσταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το 1ο εξάμηνο του 2015», είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας τον λόγο για την δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Τώρα τελευταία σας έχει γίνει πολύ αγαπητός ο κ. Βαρουφάκης».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα: «Μας κατηγορήσετε ότι ανταλλάξαμε τις συντάξεις με το Μακεδονικό και σήμερα μας κατηγορείτε ότι ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα με τα εργασιακά». Απαντώντας επίσης στα όσα του καταλόγισε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε τον πρωθυπουργό τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα και είπε: «Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και τη δική σας παράταξη. Στην δική σας παράταξη υπάρχει μια λυκοφιλία, με φράξιες. Εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας και τα συζητάμε. Εσείς τα κάνετε όλα σωστά. Συγχαρητήρια».

«Τα 6 ψέματα Τσίπρα»

«Η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως  για τα όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις, «η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν συμφωνούν οι εταίροι, για να σώσουν την επιχείρηση».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του  στην ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα απαριθμώντας τις ανακρίβειες στα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

1η ανακρίβεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε.
2η ανακρίβεια: Η αντιπολίτευση μιλάει για απολύσεις. Αντίθετα οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν και οι επιχειρήσεις είναι περισσότερες από ότι επί ΣΥΡΙΖΑ.
3η ανακρίβεια: Η υποβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας. Εγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι
4ο ψέμα: Πλέον έχουμε περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους
5ο ψέμα: Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
6ο ψέμα: Η υποτιθέμενη μη επέκταση η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο
«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα κλείνει την πόρτα στους διορισμούς από το «παράθυρο», ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τους «κλείνει το μάτι». «Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να επινοεί σκιές και να σκεπάζει την αλήθεια γύρω μας αλλά δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα. Το κόστος του δημόσιου δανεισμού αποκλιμακώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δανειζόμαστε με αρνητικό επιτόκιο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στο γεγονός επίσης ότι για πρώτη φορά το 10ετες ομόλογο έπεσε κάτω από το 1%.

«Λέτε», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι όλα αυτά είναι μια πλασματική εικόνα που δημιουργεί η διαπλοκή με τα εγχώρια ΜΜΕ. Κύριε Τσίπρα, έχω εδώ ένα πακέτο με τα διεθνή δημοσιεύματα που γράφουν για την ανάκαμψη της χώρας».  Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι καλλιεργεί τον φόβο μπροστά σε κάθε αλλαγή.

«Με το σύστημα Εργάνη 2, με ψηφιακή καταγραφή, η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Κυβερνητικός οδοστρωτήρας και πρωθυπουργός… trip advisor!»

Επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή τα εργασιακά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας πως «ο πρωθυπουργός είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου, έκανε προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση».

«Ξεκίνησε με μία λαθροχειρία. Ανέγνωσε ερωτήματα που υποτίθεται ότι είχαμε θέσει εμείς με τρόπο που αυτός ήθελε. Στην ερώτηση που κατέθεσα κατέγραψα όντως στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, δεν μίλησα για συνολική αύξηση της ανεργίας  διότι είναι προφανές ότι η χώρα βρίσκεται και η οικονομία σε μία θετική τροχιά όχι σε αυτή που λέτε εσείς» ειπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οποιαδήποτε σύγκριση κάνατε για τη μείωση της ανεργίας θα πρέπει να  την κάνετε με αυτό που παραλάβατε τον Ιούνιο του 2019. Διότι τον Ιούνιο του 2019 η ανεργία ήταν στο 17% όταν επί των ημερών σας είχε φτάσει στο 28%. Πράγματι στην ερώτηση που καταθέσαμε με ειλικρινή αγωνία καταγράφουμε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που λέει ότι το επτάμηνο σας είναι το χειρότερο από το 2013 με απώλεια 186 χιλιάδων θέσεων εργασίας και ότι τον Αύγουστο πετύχατε ρεκόρ μερικής απασχόλησης, 57% και ότι τον Οκτώβριο πετύχατε νέο αρνητικό ρεκόρ 18ετίας με 26χιλιάδες απολύσεις», τόνισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας και έγιναν πραγματικοί οδοστρωτήρες για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση επιτέθηκε με απροσδόκητη, ακόμη και για μας, σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών. Η ένταση της επίθεσης αυτής μπορεί να συγκριθεί μόνο με την μέγεθος της θρασυδειλίας της: Παρεμβάσεις εν κρυπτώ, άγρια προπαγάνδα, τροπολογίες της νύχτας, υπουργικές αποφάσεις στη ζούλα και διάφορα άλλα στα οποία ειδικεύονται ο κύριος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του συνθέτουν μια εικόνα δυστοπική. Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου».

«Και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και μάλιστα σε αντίθεση με τις επιταγές και τις πιέσεις των δανειστών αντιστρέψαμε την τάση απορρύθμισης που είχε διαμορφωθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις» και απαρίθμησε:

«Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις  που εσείς είχατε καταργήσει το 2012

–         αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% που εσείς είχατε τσακίσει το 2012

–         καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό που εσείς είχατε επιβάλλει το 2012

–         επεκτείναμε πάνω από 15 κλαδικές συμβάσεις που κάλυπταν τουλάχιστον 220.000 εργαζόμενους και  οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες

–         πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων

–         θεσπίσαμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης

–         κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπου η ελαστικοποίηση και η αυθαιρεσία ήταν κανόνας όπως στα ντελιβερι

–         πήραμε μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών που οδήγησε σε θεαματική μείωση της απλήρωτης εργασίας».

“Αφήστε αυτή την καραμέλα περί δήθεν ψεμάτων. Εσείς είπατε ψέματα, εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό τάζοντας λαγούς και πετραχήλια προεκλογικά περί ανάπτυξης και περί ευημερίας” είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας .

“Καλές δουλειές για όλους λέγατε. Πού είναι αυτές οι δουλειές; Κάντε μία βόλτα. Κάνατε πολλές βόλτες. Στο τέλος θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το TripAdvisor. Κάντε μία βόλτα στην αγορά, όχι μονάχα εκδρομές. Πηγαίνετε να μιλήσετε με έμπορους και βιοτέχνες, να δείτε ποια είναι η πραγματική εικόνα στην οικονομία”, σημείωσε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.