«Η 24η Ιουλίου αποτελεί μια ιστορική καμπή στην πορεία του Ελληνισμού καθώς σηματοδοτεί την παγίωση των δημοκρατικών θεσμών αλλά και ένα ορόσημο για την πλήρη ένταξη της χώρας στον πυρήνα του δημοκρατικού και ανεπτυγμένου κόσμου» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, στην πρώτη του ομιλία με αυτήν την ιδιότητα στη γιορτή για την 51η Επέτειο της αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πολλές ήταν οι αναφορές του κ. Τασούλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο χαρακτήρισε έναν «εμβληματικό ηγέτη» που έχει βάλει τη σφραγίδα του στις «πιο ζωογόνες, τις πιο θεμελιώδεις κατακτήσεις του σύγχρονου Ελληνισμού», υπογραμμίζοντας και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Αναφερόμενος στο σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις «που διαρκώς πολλαπλασιάζονται σε μια εποχή αυξανόμενης αστάθειας και αβεβαιότητας, όπως η κλιματική κρίση, η διεθνής οικονομική αστάθεια αλλά και η ένταση των γεωπολιτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της».
Για το Κυπριακό και τη μεταπολίτευση
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. «Το εορταστικό κλίμα της σημερινής εκδήλωσης δεν θα πρέπει να συσκοτίζει το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει μια ανοικτή πληγή και η Λευκωσία η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ολόκληρος ο Ελληνισμός συνεχίζει να στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Κύπρου μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο», είπε.
Χαρακτηρίζοντας τη μεταπολίτευση ως «πυξίδα για το μέλλον και εθνική παρακαταθήκη», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι πλέον το θεσμικό πλαίσιο του 1974-5 έχει δείξει την ανθεκτικότητά του, όπως και οι στρατηγικές αποφάσεις εκείνης της περιόδου. «Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων και η πολιτική οξύτητα που δυστυχώς συνεχίζει να χαρακτηρίζει σε πολλές περιπτώσεις την πολιτική μας ζωή δεν κατάφεραν να κλονίσουν σοβαρά το μεταπολιτευτικό οικοδόμημα. Ας το διατηρήσουμε, λοιπόν και εμείς το ίδιο ακλόνητo ώστε με ενότητα στα μεγάλα και στα σπουδαία που πρέπει να μας ενώνουν, σταθερότητα στο εσωτερικό και διεθνή υπόληψη, να μπορούμε να ξεπερνούμε κάθε φορά τις Συμπληγάδες που ορθώνονται μπροστά μας!», κατέληξε.