ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Ούτε σεντ δεν θα χάσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από την Ελλάδα

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στα κράτη-μέλη της ΕΕ που δανειοδότησαν τη χώρα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουγγρική εφημερίδα Népszabadság, στο περιθώριο της πενταμερούς συνάντησης Ελλάδας, Τουρκίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και πΓΔΜ για ενεργειακά θέματα, που διεξήχθη στη Βουδαπέστη.

 

«Ας αφήσουμε τους φτωχούς ανθρώπους – Σύμφωνα με τον Κοτζιά οι Έλληνες θέλουν να πληρώσουν το χρέος» αναφέρει στον τίτλο της η εφημερίδα παραθέτοντας την δήλωση του υπουργού ότι «εντός της εβδομάδας η Ελλάδα πρόκειται να καταβάλει την δόση των 450 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ».

«Τα περασμένα πέντε χρόνια -προσθέτει ο κ. Κοτζιάς- παρά την μεγάλη κρίση τα πληρώσαμε όλα. Μερικά κράτη-μέλη της ΕΕ και ορισμένα θεσμικά κοινοτικά όργανα όπως για παράδειγμα η ΕΚΤ είχαν μεγάλα οφέλη. Αυτές οι χώρες πάντα παραπονιούνται: «ότι χάνουμε τα χρήματά μας και δίνουμε πολλά στους Έλληνες. Όχι, όχι δεν δώσανε πολλά. Δάνειο μας παραχωρήσανε το οποίο εμείς αποπληρώνουμε με επιτόκιο 4 ή 5%».

Ο υπουργός Εξωτερικών διαχώρισε τη διαμάχη Αθήνας-Βρυξελλών σε δύο σκέλη, της πολιτικής και του χρέους, τονίζοντας ότι «η πολιτική των αυστηρών μέτρων δεν έχει μέλλον» γεγονός που κατά την άποψή του «αποδεικνύεται από το ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2008 ήταν στο 109% επί του ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει φθάσει στο 178% σε συνδυασμό και με την εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας».

Ο κ. Κοτζιάς τάχθηκε κατά των πολιτικών λιτότητας, ενώ υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την πάταξη της διαφθοράς και την φορολόγηση των ολιγαρχών στην Ελλάδα. Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα επιθυμεί μιας νέα μορφή κοινοτικής πολιτικής, ώστε να υπάρξει αύξηση της οικονομίας, προκειμένου να αποπληρωθεί ευκολότερα το χρέος.

«Τα τηλεοπτικά κανάλια που περιήλθαν το 1989 σε ιδιωτικά χέρια δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρώσει στο κράτος για τις άδειες λειτουργίας. Και στους διεθνείς δανειστές μας συνηθίζω να εξηγώ ότι πολλά χρήματα μπορούν να μαζευτούν από πολλά μέρη, αλλά όχι από τους φτωχούς ανθρώπους, αναφέροντας επίσης ως «πηγές εσόδων» την φορολόγηση των καταθέσεων πολλών πλούσιων Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τη ρητορική που υιοθετούν ορισμένα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τους Έλληνες περί «τεμπέληδων που τους αρέσει να ζουν με τα χρήματα των άλλων», ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τον κίνδυνο πολιτισμικού ρατσισμού. 

Ο κ. Κοτζιάς κατά τη συνάντηση του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ποπόσκι, εξέφρασε τη στήριξή του στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα του ονόματος και επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση έγινε και μια πρώτη συζήτηση για την προοπτική υιοθέτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τις δύο πλευρές, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και να υποβοηθήσει τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας στο θέμα του ονόματος.

 "Η Γερμανία κέρδισε 80 δισ. ευρώ από την ελληνική κρίση"