ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: «Κάλπικες οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για την ανάπτυξη»

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ΔΕΘ, αλλά και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του.

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «επανέλαβε τον γνωστό αστικό μύθο ότι έρχεται πλέον η ανάπτυξη για όλους» και συνέχισε: «Δεν πρωτοτύπησε φυσικά. Πέρυσι, ο κ. Τσίπρας έδωσε την ίδια κάλπικη υπόσχεση, για ένα δίκαιο δρόμο ανάπτυξης που θα ωφελεί ταυτόχρονα τους θύτες και τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Παρατήρησε πως ο κ. Μητσοτάκης μπορεί σήμερα, χάρη στη δουλειά που έκανε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, να κλιμακώσει την επίθεση του κεφαλαίου και σημείωσε: «Εμφανίζει την κυβερνητική πολιτική ως αυτονόητη και αναγκαία για να μη χάσει η Ελλάδα το τρένο της ψηφιακής οικονομίας. Αξιοποιεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που συμφωνούν σ’ όλες τις βασικές κατευθύνσεις και «διαμαρτύρονται» μόνο για τον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Κομισιόν και τη μη κοστολόγηση των μέτρων».

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «υπερβολικούς» τους πανηγυρισμούς της Ν.Δ για την ανάπτυξη.

Τόνισε πως δεν υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να επανέλθει ο μέσος μισθός στα προ κρίσης επίπεδα και υπογράμμισε: «Το 2009, οι συνολικοί μισθοί των εργαζόμενων ήταν 85 δισ. ευρώ με το ΑΕΠ στα 239 δισ. ευρώ, και αντιστοιχούσαν στο 35% του ΑΕΠ. Το 2018 ήταν 23 δισ. ευρώ λιγότερο, μόλις 61.8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 33% του ΑΕΠ. Πριν την εκδήλωση της κρίσης, το 2008, ο μέσος μισθός των μισθωτών δηλωμένων στο ΙΚΑ ήταν 1186 ευρώ, ενώ το 2016 ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε στα 955 ευρώ, 16% χαμηλότερος»

Για τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι». «Ας υπολογίσουμε, πόσο έχει αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των εργαζόμενων την τελευταία 10ετία και πόσο μειώνεται. Θα δούμε απανωτά πακέτα εκτόξευσης έμμεσων φόρων, αύξησης των συντελεστών, μείωσης του αφορολόγητου, ηλεκτρονικών συναλλαγών που αύξησαν δραστικά τις φορολογικές υποχρεώσεις», είπε και πρόσθεσε: «Ας σκεφτεί ο καθένας, πόσα πλήρωνε το 2009 στην εφορία και πόσα πληρώνει το 2019. Ας σκεφτούμε, πότε θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, που δεν υπήρχε το 2009, αν θα επανέλθει ο ΦΠΑ στα προ κρίσης επίπεδα, που είναι σήμερα μερικά δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα, αν θα επανέλθει η μέση φορολογική επιβάρυνση μιας οικογένειας στα επίπεδα προ κρίσης. Και οι απαντήσεις σε όλα είναι όχι. Βέβαια, τα περιβόητα μέτρα ελάφρυνσης, για την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, απλά μειώνουν λίγο την δραστική επιβάρυνση που επήλθε την τελευταία περίοδο. Όμως, κι αυτά θα εξανεμισθούν απ’ τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, τις μειωμένες συντάξεις και πάει λέγοντας».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι νέες αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στον συνδικαλιστικό νόμο «στοχεύουν στο να δυσκολεύουν περαιτέρω την οργάνωση της οικονομικής πάλης των εργαζόμενων απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο» και συμπλήρωσε: «Οι αλλαγές της ΝΔ στον τρόπο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων είναι αποκαλυπτικές. Ποιο είναι το επιχείρημα: Πως η «αγορά» αντέδρασε στην τάχα «υπερρύθμιση» των σχέσεων εργασίας και άρα, πως πρέπει να τις ευθυγραμμίσουμε με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς εργασίας. Και τι προτείνει η ΝΔ; Ελαστικοποίηση των απολύσεων, έμπρακτη απαγόρευση των απεργιών, κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και διαμόρφωση συνθηκών που να διευκολύνουν την ανταγωνιστικότητα. Κι εδώ ο Κ. Μητσοτάκης λέει μια αλήθεια. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις τους επενδυτές, την καπιταλιστική αγορά, την καπιταλιστική σχέση, να λειτουργήσει ενάντια στον εαυτό της. Ο καπιταλιστής ως «άνθρωπος» δεν μπορεί να είναι πάνω απ’ τα κέρδη του. Αλλά το δεύτερο σημείο του επιχειρήματος είναι πέρα για πέρα λαθεμένο. Γιατί αν η αγορά δεν αντέχει την υπερρύθμιση, δεν αντέχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους, τότε το πρόβλημα δεν είναι στις σχέσεις εργασίας. Δεν προκύπτει, δηλαδή, ως μονόδρομος, το να αλλάξουμε τις σχέσεις εργασίας και να τις ευθυγραμμίσουμε με τις απαιτήσεις της αγοράς, να θεσμοθετήσουμε μια πλήρη αποδόμηση της εργασιακής νομοθεσίας, συνεχίζοντας την επίθεση που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί συνεχή εξαθλίωση των εργαζόμενων και όποιος υποστηρίζει κάτι διαφορετικό, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το όλον ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, εν γένει, απλά κοροϊδεύει».