ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group – Στο επίκεντρο η πρόταση των Θεσμών

Συνεδριάζει το απόγευμα το EuroWorking Group σε μια από τις κρισιμότερες συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα από την αρχή της κρίσης και ενώ απομένουν ελάχιστα 24ωρα πριν από τις τελικές αποφάσεις.

 

 

 

 

Η τελευταία παρτίδα του σκληρού πόκερ της διαπραγμάτευσης αρχίζει σήμερα με τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) στις Βρυξέλλες και την παρουσίαση της αντι-πρότασης των δανειστών. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών.

Η Αθήνα εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την επίτευξη μια πολιτικής συμφωνίας – μετά από 4 μήνες συζητήσεων – ενώ οι εταίροι είναι μάλλον απαισιόδοξοι.

Το σχετικό κείμενο που αποτελεί τη βάση της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή και να κυρωθεί από τα άλλα κοινοβούλια της ευρωζώνης, ώστε να λάβει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση η Ελλάδα, προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική οικονομία θα πετύχει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ και εν συνεχεία πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Στο ελληνικό σχέδιο συμφωνίας προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%. Όμως, η πρόταση δεν περιλαμβάνει υποχωρήσεις της Αθήνας σε εργασιακά και ασφαλιστικό – τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης- γεγονός που δεν ικανοποιεί και δεν καλύπτει τους δανειστές.

Βάσει όλων των πληροφοριών, ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογικό είναι στην προμετωπίδα της σχετικής πρότασης που φέρεται να προβλέπει έσοδα από τον ΦΠΑ 1% του ΑΕΠ.

Για την ώρα πάντως, το Μάξιμου δηλώνει ότι δεν έχει παραλάβει κάποιο σχέδιο απο τους θεσμούς.

Από την πλευρά του, το κείμενο των εταίρων «καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων», σύμφωνα με το Ρόιτερς ενώ Μέρκελ και Ολάντ θα ενημερώσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό τηλεφωνικά για την πρόταση μέσα στην ημέρα.

Oι Financial Times εκτιμούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους δημοσιονομικού πλεονάσματος που θα συμπεριληφθούν στο συμφωνηθέν κείμενο. 
Το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό και συνεχίζει να αναζητά διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους –το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών της ΕΕ–, εάν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.

“(Υπήρξε) τουλάχιστον σύγκλιση σε επίπεδο κειμένων”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι απόψεις πιθανόν απέχουν μεταξύ τους.

Το θέμα της διευθέτησης του χρέους δεν θα μπει στο τρέχον πακέτο. Ωστόσο, η λύση που προτείνεται διασφαλίζει αφενός ότι οι ελληνικές τράπεζες θα λαμβάνουν αδιάλειπτα ρευστότητα από την ΕΚΤ, αφετέρου ότι όλες οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έως τον Σεπτέμβριο θα είναι επαρκώς καλυμμένες.

Στη βάση αυτή τα κεφάλαια 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις που βρίσκονται στον EFSF θα αλλάξουν χρήση και θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις δύο πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου 3,2 δισ. ευρώ και του Αυγούστου3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Αυτό απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και έγκριση κοινοβουλίων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν την πρόταση συμφωνίας που θα εξετασθεί σήμερα στο EuroWorking Group και η οποία θα αναλυθεί αργότερα στη συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τελεσίγραφο, ωστόσο εκ των πραγμάτων η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον ελάχιστο περιθώριο διαπραγμάτευσης και πρέπει είτε να αποδεχθεί είτε να απορρίψει αυτή την πρόταση.

Η ευρωπαϊκή πλευρά πάντως  φέρεται να έχει κάνει προεργασία για νέα επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές. Η τρίτη κατά σειρά επέκταση της δανειακής σύμβασης θα απαιτούσε ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και έγκριση κοινοβουλίων, κάτι που στην αντίστοιχη περίπτωση του Φεβρουαρίου είχε αποδειχθεί αρκετά δύσκολο , ειδικά όσο αφορά στις εγκρίσεις που παρέσχε η γερμανική Βουλή.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία αλλά μάλλον μια μεσοπρόθεσμη ώστε να λυθούν κάποια χρηματοδοτικά προβλήματα, ενδεχόμενο πάντως που διέψευσε ο Γ. Βαρουφάκη με δήλωσή του το πρωί της Τετάρτης έξω από το υπουργείο των Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

 Κορυφώνεται η αγωνία για τη συμφωνία-Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

 Λαγκάρντ: Η ευθύνη είναι τώρα στους Έλληνες