ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ολική ανατροπή και τα 4 κλειδιά που οδήγησαν στη μεγάλη νίκη

Ολική ανατροπή στα προγνωστικά της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βράδυ της Κυριακής είναι πλέον ο ένατος πρόεδρος του κόμματος της ΝΔ. 

 

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε όχι μόνο να ανατρέψει τη διαφορά 11,3 μονάδων που είχε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο, αλλά και να κερδίσει με τουλάχιστον 2 μονάδες τον συνυποψήφιό του. Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ της Νέας Δημοκρατίας κ. Τραγάκης το βράδυ της Κυριακής, στο 70% της Επικράτειας -με καταμετρημένο το 50% της Αττικής- , ο κ.Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 51% έναντι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη που λαμβάνει ποσοστό 49%.

Ποια ήταν όμως τα κλειδιά που έδωσαν τη νίκη στον 48χρονο πολιτικό που θεωρείτο το «αουτσάιντερ» στην εκλογική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου. Τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που φαίνεται πως συνέβαλαν καθοριστικά στον εκλογικό θρίαμβο του κ. Μητσοτάκη.

Η Αττική και τα «κάστρα» του Καραμανλισμού

Σύμφωνα με το The Toc, ο πρώτος αφορά δίχως αμφιβολία τα πολύ υψηλά ποσοστά που πήρε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ στο νομό Αττικής, αλλά και σεπεριοχές που παραδοσιακά θεωρούνταν «κάστρα» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και του «καραμανλικού μπλοκ» που στήριζε την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, όπως ορισμένες περιοχές τηςΜακεδονίας αλλά και της Πελοποννήσου.

Έτσι, στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, που θεωρείται «γήπεδο» του κ. Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε μια πολύ άνετη νίκη με διαφορά πάνω από 10 μονάδες, συγκεντρώνοντας 12.247 ψήφους και ποσοστό 55,65% έναντι του συνυποψηφίου του που έλαβε 9.759 ψήφους και ποσοστό 44,35%.

Στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 2462 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 1982. Στο Λιμάνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης 914 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 383. Στην Προξένου Κορομηλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης 661 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 364. Στην Αγγελάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης 410 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 272. Στο Ωραιόκαστρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης 251 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 134. Στον δυτικό τομέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 50,5% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 49,5%.

Αντιστοίχως, στις επίσης «καραμανλικές» Σέρρες, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε πολύ καλά αποτελέσματα. Στην Νιγρίτα Σερρών ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τον Ε. Μεϊμαράκη, ενώ σε άλλες περιοχές, όπου δεν βγήκε πρώτος, διατήρησε τη διαφορά σε πολύ μικρά επίπεδα που αφορούσαν ορισμένες μόνο ψήφους.

Ανατροπή υπήρξε και σε περιοχές όπου ο κ. Μεϊμαράκης είχε σημειώσει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στο πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, όπως για παράδειγμα στο νομόΚαρδίτσας. Στον πρώτο γύρο ο κ. Μεϊμαράκης είχε συγκεντρώσει ποσοστό 46,4%, ωστόσο στον δεύτερο γύρο έχασε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λαμβάνοντας 2070 ψήφους έναντι 2290 που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης. Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα αποτελέσματα σταΔωδεκάνησα, όπου στον πρώτο γύρο ο κ. Μεϊμαράκης είχε συγκεντρώσει ποσοστό 44,45%. Στο δεύτερο γύρο, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωσε 2439 ψήφους έναντι 2118 του κ. Μεϊμαράκη.

Εκτός από την Αττική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα και σε άλλες περιοχές όπου παραδοσιακά έχει επιρροή, όπως στην Κρήτη. Στα Χανιά, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Εφορευτική εκλογή ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 3089 ψήφους ποσοστό 68,7% και ο κ. Μεϊμαράκης 1405, ποσοστό 31,3%. Στο Ρέθυμνο ο Κ. Μητσοτάκης λαμβάνει 931 ψήφους έναντι 426 του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στα Ανώγεια 99 ψήφους έναντι 72 που λαμβάνει ο κ. Μεϊμαράκης, στον Μυλοπόταμο λαμβάνει 266 ψήφους και ο κ. Μεϊμαράκης 191, στο δήμο Αγίου Βασιλείου 168 ψήφους έναντι 93 που έλαβε ο κ. Μεϊμαράκης και στο Αμάρι 115 ψήφους έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και 43 ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. 

Ο ρόλος της Ντόρας και του Τζιτζικώστα

Ο δεύτερος παράγοντας-κλειδί αφορά το πολιτικό παρασκήνιο των συσχετισμών που έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν την Ντόρα Μπακογιάννη να στηρίζει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, φαίνεται πως το σημαίνον στέλεχος της παράταξης και αδελφή του νέου προέδρου τον στήριξε αθόρυβα, κινητοποιώντας το μηχανισμό της στην Αττική με αποτέλεσμα να «εκτιναχθούν» τα ποσοστά του κ. Μητσοτάκη.

Με την ενσωμάτωση στον νομό Αττικής το βράδυ της Κυριακής στο 33,02% των ψήφων, ο κ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν να προηγείται με55% έναντι ποσοστού 45% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Σημαντική ήταν -όπως όλα δείχνουν- και η σιωπηρή στήριξη που παρείχε υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ στο πρώτο γύρο Απόστολος Τζιτζικώστας στη Βόρεια Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δημοσίως απέφυγε να πάρει θέση για το ποιον υποψήφιο ευνοεί. Είναι γνωστό πως ο περιφερειάρχης Μακεδονίας διαθέτει μεγάλη επιρροή στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος είχε σημειώσει υψηλά ποσοστά. Στη Βόρεια Ελλάδα, ενεργός φέρεται να ήταν και ο ρόλος του γραμματέα του κόμματος κ. Παπαμιμίκου.  

Έτσι, παρά το ότι σε ορισμένες περιφέρειες της Β. Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να λάβει την πρώτη θέση, εκεί όπου έχασε η διαφορά του από τον Β. Μεϊμαράκη ήταν μικρή, όπως στην Κομοτηνή, τις Σέρρες ή τη Ροδόπη.

Ο Αντώνης Σαμαράς και τα ποσοστά στη Μεσσηνία

Παρότι δημοσίως δεν υποστήριξε κανέναν υποψήφιο, όλα δείχνουν πως ο κ. Σαμαράς και το περιβάλλον του παρείχαν έστω και κεκαλυμμένα στήριξη στον κ. Μητσοτάκη, πράγμα που εξηγεί τα υψηλά ποσοστά του τελευταίου στην Πελοπόννησο. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα στο νομό Μεσσηνίας, τόπο καταγωγής του κ. Σαμαρά. Σε σύνολο 6.005 ψήφων, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 3203, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης 2736 ψήφους. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς ήταν ο πρώτος που έσπευσε να στείλει τα συγχαρητήριά του στον νέο πρόεδρο της ΝΔ, όταν πλέον η νίκη του τελευταίου κατέστη σαφής.

Τι έκαναν οι υποστηρικτές του Άδωνι Γεωργιάδη

Τέλος, σύμφωνα με το The Toc, σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε η ανοιχτή στήριξη που παρείχε στην υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο συνυποψήφιός του στον πρώτο γύρο των εκλογών Άδωνις Γεωργιάδης. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο, ο κ. Γεωργιάδης είχε λάβει ποσοστό 11,4%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου το 90% των εκλογέων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον κ. Γεωργιάδη στράφηκαν στον δεύτερο γύρο προς τον κ. Μητσοτάκη.