ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να σπάσουμε το στίγμα και τις προκαταλήψεις – Ο καθένας δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σήμερα στην τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ, κατά την οποία έλαβαν τα αποφοιτήριά τους 39 άνθρωποι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα του οργανισμού, αρχικά για την απεξάρτηση και στη συνέχεια για την επανένταξη στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Στην εκδήλωση τον πρώτο λόγο είχαν ο υπεύθυνος κοινωνικής επανένταξης Αλέξανδρος Ψαριανός και δύο απόφοιτοι, που συγκίνησαν μιλώντας για την προσπάθειά τους.

«Η δική μας η δουλειά είναι όχι μόνο να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτά τα προγράμματα, ενοποιώντας όλα τα προγράμματα καταπολέμησης, πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε έναν φορέα. Διατηρώντας την αυτονομία τους και τις διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες είναι επιθυμητές και αναγνωρισμένες και από την επιστημονική κοινότητα, αλλά υπό έναν ενιαίο συντονισμό, ώστε όποιος συμπολίτης μας έχει τη δύναμη κι αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, να γνωρίζει ότι έχει την πολιτεία κοντά του» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία του όταν ένα βράδυ Χριστουγέννων, πριν λίγα χρόνια βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και συνομίλησε με συμπολίτες μας οι οποίοι πάλευαν με τους δαίμονες των εξαρτήσεων.

«Το επόμενο βήμα για εμάς είναι η επαγγελματική αποκατάσταση και η μεγάλη σημασία την οποία αποδίδω σε προγράμματα που μπορεί να δρομολογήσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, τα οποία θα σας δώσουν την ευκαιρία ακριβώς να κάνετε αυτό το επόμενο βήμα. Διότι μια σταθερή επαγγελματική διαδρομή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσετε να συνεχίσετε αυτά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχετε κάνει» πρόσθεσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα πιο σημαντικό είναι το να σπάσουμε το στίγμα, τις προκαταλήψεις, και να εξηγήσουμε και στους πιο καχύποπτους συμπολίτες μας ότι ο καθένας δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία, αρκεί να το θέλει.

«Και να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι πέρασαν στην κυριολεξία μέσα από μια κόλαση, την οποία εμείς δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε, και βγήκαν όρθιοι, ζωντανοί. Και να αντιληφθούν αυτό το οποίο είπε η Βάσω -αν θυμάμαι καλά- στο βίντεο ότι «ναι, η ζωή είναι πολύ ωραία». Είναι πολύ ωραία για να χάνεται σε έναν κυκεώνα εξαρτήσεων, παραισθήσεων, μιας εικονικής πραγματικότητας που τελικά οδηγεί στο αδιέξοδο αν όχι σε κάτι πολύ χειρότερο» ανέφερε.

Τέλος συνεχάρη όλους όσοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και τις οικογένειές τους, «αυτούς που δεν σας ξέχασαν, αυτούς που δεν σας εγκατέλειψαν, αυτούς που πίστεψαν τελικά σε εσάς» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Πάνω απ’ όλα όμως, εσείς πιστέψατε στους εαυτούς σας. Δική σας είναι η επιτυχία. Μοναχική ήταν τελικά αυτή η διαδρομή, το ξέρετε σίγουρα πολύ καλύτερα από εμένα. Θέλω, λοιπόν, να σας ευχηθώ από καρδιάς ό,τι καλύτερο στη ζωή σας. Και μην διστάσετε παρακαλώ -μια παράκληση έχω μόνο, όπως το παράδειγμα το οποίο ακούσαμε πριν από τον Κώστα- μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και με άλλους που σας έχουν ανάγκη, δείξτε τους ότι υπάρχει δρόμος. Δεν είναι αδιέξοδος ο λαβύρινθος των εξαρτήσεων κάθε μορφής. Δεν είναι αδιέξοδος» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Θανάσης Θεοχάρης.